Zbog šale u vreme kovida ostala bez posla 1Foto: Printscreen youtube

Četvrtog dana po uvođenju vanrednog stanja zbog epidemije virusa kovida 19 Mirjana Popović je ostala bez posla u preduzeću „David Pajić DAKA“ iz Beograda.

Nije dobila otkaz, već su je, kako kaže za naš list, 19. marta primorali da potpiše sporazumni raskid ugovora, dan nakon što je prijavila da ne dolazi na posao zbog temperature od 38,8 stepeni. U kompaniji u kojoj je radila do marta tvrde za Danas da je raskid potpisala sama i slobodno izražene volje.

„Te večeri kada sam dobila temperaturu javila sam kolegi da ne dolazim, sutradan sam otišla kod lekara i dobila bolovanje. Onda su me iz firme zvali i rekli da kako nisam poslala papire i da imam dve opcije miliciju ili sporazumni raskid“, ističe Mirjana Popović.

Ubrzo potom došli su joj, kako kaže, iz firme na adresu sa papirima za raskid ugovora.

„Ostalo mi je tri godine do starosne penzije i ceo radni vek sam provela u ovoj firmi. Nikada nisam išla na bolovanja bez razloga, jednom zbog porođaja, a kada sam išla na operaciju štitne žlezde, uzela sam odmor“, napominje ona.

Zbog čega su u firmi odlučili da tako postupe prema njoj, kaže, može samo da nagađa. Ona objašnjava da je jedan od razloga i to što su u firmi pomislili da je obolela od virusa korona i da to nije prijavila već je širila zarazu po firmi.

„Nekoliko dana posle 8. marta u kancelariji sam sa koleginicama pričala o tome kako je nekada bilo lepo i kako smo putovali. Meni je rođendan 9. marta i rekla sam kako mi je jedno od lepših sećanja bilo to rođendansko putovanje u Grac“, ističe ona.

Popović kaže da ju je tada jedna od koleginica pitala kada je išla u Grac, i da joj je ona rekla „za 8. mart“.

„Od toga je posle ispalo da sam ja tog 8. marta išla u Grac i po preduzeću se raširila priča da sam tamo pokupila virus. Pokušala sam nadređenom koji je došao kod mene i pasoš da pokažem da nisam putovala, ali ništa ih više nije zanimalo“, napominje Mirjana Popović, samohrana majka jednog dečaka.

Ona kaže da će „pregurati“ tih nekoliko godina koje su joj ostale do penzije, ali da ne može da shvati da su je na ovakav način oterali iz firme u kojoj je toliko dugo radila. Zbog svega podnela je i tužbu protiv preduzeća.

U nekada državnom preduzeću „David Pajić DAKA“ koje je privatizovano pre 11 godina za naš list kažu da Mirjana Popović nije otpuštena, već je sa njom zaključen sporazumni raskid radnog odnosa, a koji je ista, potpisala sama i slobodno izražene volje, koja nije bila ničim ograničena, uslovljena ili ugrožena.

S obzirom na to da je pokrenut sudski proces, napominju u ovom preduzeću, sve činjenice datog događaja biće iznete na Sudu.

„Mirjana Popović nije otvorila bolovanje, njoj je kao i svim zaposlenima u firmi ‘David Pajić DAKA’, kojih ima 102 u stalnom radnom odnosu, kao i svim zaposlenima pod ugovorima ili podizvođačima, bilo omogućeno da ne dolaze na posao ukoliko su u rizičnoj grupi po bilo kom osnovu ili se ne osećaju sigurno i plaše se“, ističu u ovom preduzeću.

Svima je, kako napominju, rečeno da je doneta odluka da će svi primati punu platu tokom trajanja datih okolnosti, a kolegama koji su želeli da rade od kuće, obezbeđena je i prenesena sva potrebna oprema, što je ponuđeno i Mirjani Popović.

„Mirjana Popović je rekla da želi da dolazi na posao, bez obzira na sve. Iz ovoga proističe da bolovanje uopšte i nije bilo potrebno, a samim tim i da i dalje tvrdnje nisu istinite“, napominju iz uprave „Davida Pajića“. Apsolutna je neistina, kako kažu, da je bila primorana na potpisivanje sporazumnog raskida.

Uprkos svemu, kako kažu, Mirjana Popović je bila dobar radnik.

„Dva meseca pre ovog događaja, dobila je unapređenje i povećana joj plata čime je bila veoma zadovoljna. Ovo je i dodatna činjenica koja govori da nije bilo apsolutno nikakvog razloga za bilo kakvu lošu nameru ili pritisak na zaposlenu od strane Uprave“, kažu u preduzeću i napominju da je slučaj rađen apsolutno u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima, uz zapisnik i izjave zaposlenih, kao i po svim moralnim načelima preduzeća „David Pajić DAKA“.

S obzirom na to da je Mirjana Popović pokrenula sudski proces, preduzeće „David Pajić DAKA“ će štititi svoje interese pravnim sredstvima, a i pokrenuti odgovarajuće postupke ukoliko bude smatralo da su isti, ugroženi pronošenjem i iznošenjem neistinitih činjenica, tvrdnji i informacija koje njegovom kredibilitetu mogu da nanesu bilo kakvu štetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari