Zemlja (ni)je poklonjena Kinezima 1Foto: Sa sajta LInglong Tire / Ugovor o sponzorstvu SLS

Domaća vlast praktično je poklonila zemljište kineskoj kompaniji Linglong, čiji je dolazak u Evropu uzrokovan odlukom EU da uvede antidampinške carine na kineske auto-gume.

Ovakav potez niko drugi od konkurenata nije bio spreman da učini na takav način a ugovor o poklanjanju zemljišta nije obelodanjen, upozorava Borislav Gađanski, član Glavnog i Gradskog obora DSS koji sumnja da se u ne maloj razlici brojeva hektara, koje spominju kineska i srpska strana, krije sponzorstvo.

-U znak zahvalnosti za maksimalnu kooperativnost srpske strane investitor je odlučio da bude sponzor fudbalske Super lige Srbije. Iznos nije poznat a na sajtu SLS ne spominje se kineski sponzor. Zrenjanin nema superligaša, pa od sponzorstva neće imati koristi a ko hoće, možemo da pogađamo – kaže Borislav Gađanski.

Podaci o sponzorstvu nalaze se i na zvaničnom sajtu kompanije u tekstu pod nazivom – Linglong Sponsored Serbian SuperLiga –http://en.linglong.cn/content/details34_38476.html Gađanski ističe da je dodatni ustupak vlasti prema investitoru da ne traži Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, što je suprotno zakonu.

– Ovo je, verovatno, bilo presudno da kineski partner dođe u Srbiju. U svakoj moderno uređenoj državi, bez studije za ekološki veoma rizičan projekat, nemoguće je dobiti saglasnost za gradnju. Kako kineska firma zrenjaninsku fabriku tretira kao „gotovu stvar“, pretpostavlja se da je srpska strana dala garancije da, što se tiče ekologije, tu neće biti spora – upozorava Gađanski.

Ugovor o ustupanju 96 hektara prve i druge klase poljoprivrednog zemljišta, odnosno 130 hektara zemljišta potpisan je u Zrenjaninu 28. marta, između predstavnika Republičke direkcije za imovinu Srbije i kineske kompanije „Šandong Linglong“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari