Više od 100 vesti je na sajtu Danasa objavljeno samo u poslednjih godinu dana o Linglongu, koji gradi fabriku guma u Zrenjaninu.

U malo kojoj od njih je ova velika kineska kompanija bila predstavljena u pozitivnom svetlu. Gotovo nijednoj.

Počevši od poslednjih dešavanja, gde radnici fabrike iz Svilajnca danima blokiraju ulaz u Linglong jer im je, kako tvrdi direktor firme, kineska kompanija ostala dužna 5,5 miliona evra, do velikog skandala sa vijetnamskim radnicima, od kojih su neki prošle jeseni pokušavali da goli i bosi pobegnu sa njihovog gradilišta i iz zemlje.

Nisu dobijali plate, živeli su u neuslovnim kontejnerima, gotovo 500 njih ostavljeno je bez pasoša.

Priča o Vijetnamcima u Zrenjaninu obišla je svet, a osim negativne slike o Linglongu i kineskim investitorima poslala je i lošu sliku Srbije u kojoj se ne samo krše radnička, već i osnovna ljudska prava.

Ostalo je nerazjašnjeno, krivicom države, da li je u ovom slučaju bilo krivične odgovornosti i da li smo bili svedoci trgovine ljudima u 21. veku.

Linglong tajer je kompaniju u Kini osnovao još 1975. godine, a prvu inostranu fabriku otvorili su 2014. na Tajlandu. Pet godina kasnije stigli su i u Zrenjanin, sa idejom da izgrade fabriku u koju će investirati u početku 800 miliona evra i zaposliti 1.200 radnika, a koja će godišnje proizvoditi 13 miliona guma.

Priča o ovome počela je još septembra 2018. kada je ministar finansija Siniša Mali potpisao u Pekingu okvirni sporazum između Vlade Srbije i kineske kompanije Šandong Linglong o ulaganjima u Zrenjaninu.

Marta 2019. potpisan je ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni Jugoistok kineskom investitoru koji bi, kako je tada najavljeno, na toj lokaciji trebalo da izgradi proizvodne pogone na 500.000 kvadratnih metara.

Krajem tog meseca postavljen je i kamen temeljac za fabriku, a tom događaju prisustvovala je kineska ambasadorka Čen Bo, ali i državni vrh Srbije.

„Veliki je ovo dan. Za ovo živite, za ovo radite“, rekao je predsednik države Aleksandar Vučić tada, napomenuvši da je to najveća investicija na severu Srbije. Ovim se, rekao je, ispisuje istorija.

Već u maju te godine počinju problemi sa Linglongom, Građanski preokret je u javnost izašao sa odlukom Pokrajinskog sekretarijata u kojoj se vidi da je Linglong prijavio početak radova 16. maja 2019, što je ukazivalo na to da su svi radovi pre toga – izvedeni protiv propisa.

Marta naredne godine oni su obavestili i Ambasadu Kine da je Grad Zrenjanin protivzakonito izdao građevinsku dozvolu kompaniji Linglong, a oktobra iste godine tužili su Grad zbog toga što je Odsek za zaštitu i unapređivanje životne sredine doneo rešenje o davanju saglasnosti na studiju o proceni uticaja fabrike guma Linglong na životnu sredinu.

Oni su u javnost izneli i podatak da Srbija pomaže sa 83,5 miliona evra Linglongu da gradi fabriku pneumatika, pozivajući se na rešenje Komisije za dodelu državne pomoći Srbije.

Kako su naveli, nešto više od 7,5 miliona evra je vrednost zemljišta koje je poklonjeno Linglongu, a ostatak bespovratne državne pomoći će biti isplaćen u novcu, u periodu od 2020. do 2026. godine.

Januara prošle godine, Građanski preokret je upozorio i da se neposredno pored gradilišta fabrike guma Linglong planira gradnja ”nezabeleženog radnog kampa u kojem će se ljudi držati u kontejnerima bez osnovnih uslova za život”.

Deset meseci kasnije, u novembru, eskalirala je situacija sa radnicima na gradilištu Linglonga i to nakon što je jedan od njih novinarima rekao u kako lošim uslovima rade i žive.

“Nas je ovde oko 400, najveći problem je nedostatak ispravne vode za piće, vode za kupanje i struje. Već nekoliko dana uopšte nema struje. Ne plašim se, reći ću kako jeste, iako nas sad fotografišu kineski šefovi i verovatno ću imati problema sa njima. Došli smo pre tri meseca ovde. Nemamo dokumenta, ne znamo kako će biti zimi u ovim barakama, kako ćemo spavati po hladnom, plašimo se zime i zabrinuti smo šta dalje“, rekao je novembra prošle godine jedan od radnika za Danas.

Nakon toga došlo je do potpune obustave rada na gradilištu, novinarima nije dozvoljeno da izveštavaju, svetski mediji preneli su vesti, a reagovali su i zvaničnici iz EU.

Na situaciju u dvorištu kompanije koja je najavljena kao jedna od najvećih investicija u zemlji, reagovali su sporadično i domaći zvaničnici. Premijerka Ana Brnabić poručila je da su inspekcije na terenu i da “svi koji posluju u Srbiji moraju da posluju u skladu sa našim zakonima”.

“Ono što nije redu, mogu da uverim sve građane da će Vlada i nadležne službe reagovati”, rekla je Brnabić.

Ministar građevine Tomislav Momirović gradilište Linglonga ocenio je kao “najkonontrolisanije gradilište u Srbiji”, dok je predsednik Vučić rekao da su poslali inspekciju koja je utvrdila da su loši uslovi, ali da će se popraviti.

„Gledaćemo da pomognemo i vijetnamskim radnicima, a da rasterujem investitore neću“, rekao je on tada.

Uprkos tome što su nevladine organizacije i advokati u javnosti ocenili da su radnicima iz Vijetnama koje je na izgradnji fabrike Linglong angažovala kompanija Čajna enerdži inženjering povređena osnovna prava, da im je oduzimanjem pasoša ozbiljno ograničena sloboda kretanja – država se nije ozbiljnije bavila ovim problemom.

Polovinom ove godine radnici su na gradilištu štrajkovali zbog neisplaćenih zarada, a pre samo nekoliko dana istom metodom su radnici firme koja je angažovana kao podizvođač pokušali da nateraju Linglong da im isplati novac koji im duguje.

Kineska kompanija se oglasila i rekla da ne duguju ništa firmi Alfa tehniks, jer sa njom nisu ništa ugovarali oni, već China Energy Engineering Group (CEEC TEPC), glavni podizvođač radova na zrenjaninskoj fabrici.

Dogovor je ovim povodom juče postignut, Vlada je obećala da će svilajnačkoj firmi biti uplaćen novac za zaostale zarade, ali uprkos tome Linglong od kada je došao u Srbiju ne ostavlja utisak ozbiljnog investitora, iako je tako predstavljen.

Njihov odnos prema radnicima, ali i životnoj sredini je pod velikim znakom pitanja, ali od toga više zabrinjava majčinski odnos države prema investitorima koje dovodi i sasvim drugačiji prema radnicima – odakle god da dolaze – i građanima Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari