Završen protest kod kod Linglonga: Blokada sklonjena Svilajčani krenuli kućama uz obećanje o isplati 1Foto: M.P./Danas

Blokada radnika Alfa Tehnicks ispred kapija Linglonga je završena, vozila uklonjena, sve počišćeno a Svijalčani su krenuli kućama nakon četiri burna dana i noći provedene na kiši i suncu dok su tražili da im se isplate dugovanja.

 

Kako je za Danas objasnio prvi čovek ove srpske firme, koja proizvodi čelične konstrukcije, Dragoljub Radulović njima je u Vladi Srbije garantovano da će dobiti interventno zaostale zarade.

„Mi zbog zdravstvenih i bezbednosnih razloga, zbog naših ljudi, odlazimo kućama a garancije o isplati zaostale tri zarade je dala Vlada Srbije, a potpisima su potvrdile i kineske firme. Dakle, garantovana nam je isplata tri plate da bi se ljudi vratili na svoja radna mesta. Sledeće nedelje pregovore u utorak nastvljamo u Vladi Srbiji, a njime će prisustvovati i predstavnici kineske ambasade“, objašnjava dogovoreno Dragoljub Radulović.

Kaže i da su dobili garancije da će potpisati novi ugovor sa podizvođačem China energy grupom.

Prema njegovim rečima, zaostale zarade treba da budu isplaćene do utorka, 30. avgusta. Reč je o tri lična dohotka kao i o sredstvima za početak rada ove firme, nakon čega slede pregovori o dinamici preostalog duga.

U Svilajnac se svi vraćaju, i povređeni kolega koji je izašao iz bolnice i po koga su došli članovi porodice.

„Svi su bili hrabri, ponajviše naše koleginice koje su sve izdržale i hvala im na svemu, na podršci“, rekao je Radulović.

Blokada Linglonga je počela u utorak, 23. avgusta a predstavnici firme Alfa technics iz Svijalnca su objasnili da su se n ovaj čin odlučili nakon višemesečnih neuspelih pregovora zbog neisplaćenih potraživanja.

Radnici iz Svilajnca, u početku njih oko 150, blokirali su ulaz ispred gradilišta Linglonga u Zrenjaninu uz objašnjenje da nemaju nameru da odatle odu dok im pare ne budu isplaćene.

Iako je kompanije Linglong negirala da ima bilo kakave veze sa potraživanje srpske firme, u pregovore se, nakon tri dana i noći, uključila Vlada Srbije kao posrednik.

Naredne nedelje pregovori oko duga od 5,5 miliona evra održavaće se daleko od očiju javosti, u kabinetima Vlade Srbije o čemu bi više informacija trebalo da bude poznato poslednjih dana septembra.

Više vesti iz ovog grada čitaje na sledećem linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari