Vučić se pravi da je Tito: Nenad Čanak o posledicama isporuke kineskog oružja Srbiji 1

Aleksandar Vučić pokušava da igra igru u međunarodnim okvirima koju je vrlo uspešno uspevao da igra Josip Broz Tito. A to je politika nesvrstavanja i, kako se to tada zvalo, miroljubive aktivne koegzirstencije. Ali, niti je Srbija Jugoslavija, niti je Vučić Tito, niti je svet pnakav kakav je bio pre 60 godina – kaže za Danas Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine u odgovoru na pitanje kako komentariše srpski uvoz kineskog oružja u jeku rata u Ukrajini.

Ruski saveznik Srbija je ovog vikenda, kako piše Asošiejted pres, primila isporuku sofisticiranog kineskog protivvazdušnog sistema u polutajnoj operaciji, usred zabrinutosti Zapada da bi gomilanje naoružanja na Balkanu u vreme rata u Ukrajini moglo da ugrozi krhku mir u regionu.

Medijski i vojni eksperti saopštili su u nedelju, pre tri dana, da je šest transportnih aviona kineskog vazduhoplovstva Y-20 sletelo na beogradski civilni aerodrom u subotu rano ujutru, koji su navodno nosili kineske raketne sisteme zemlja-vazduh HK-22 za srpsku vojsku.
– Ostavljanje rezerve prema Moskvi kroz nabavku kineskog naoružanja u smislu otklona od osvedočenog ratnog zločina Vladimira Putina i čiji će krah biti gadan je evidentno. Što se tiče samog bezbednosnog vezivanja za Kinu ono je opet pokušaj da se antizapadnim snagama u Srbiji dodvori na način prikazivanja te neke politike koja ne vodi pravo u EU i NATO. Previđajući jednu sitnicu. Kroz ekonomsku vojnu saradnju sa Kinom, doći ćemo u priliku da uvezemo i kineski način funkcionisanja. Da spomenem samo Linglong fabriku u Zrenjaninu, kao i da Kinezi imaju više nego loš odnos prema zaštiti sredine. Obradive površine u Kini su u ogromnoj meri zagađene teškim metalima i neupotrebljive. Ako su uspeli svoju rođenu zemlju tako da zagade šta li će tek da urade sa našom. Takođe, njihov odnos prema ljudskim pravima se u velikoj meri razlikuje od standarda koji se u Evropi podrazumevaju i u tom svetlu možemo imati određene probleme – ističe Nenad Čanak.

Vučić se pravi da je Tito: Nenad Čanak o posledicama isporuke kineskog oružja Srbiji 2
Foto: Beta/Dragan Gojić

U Ečki pored Zrenjanina, dodaje on, zidaju se kompleksi od više hiljada kvadratnih metara za kineske radnike koji treba da dođu da rade u Linglongu.

– Mislim da tu nas čeka dosta nesporazuma, jer u jednom trenutku kao što se Srbija mora ograditi od Putinovog režima, moraće da se pobuni i protiv kršenja ljudskih prava u Kini. Kina, s druge strane, ide još dalje od Rusije u smislu proizvodnje dolarskih milijardera od strane pouzdanih poslušnika centralnog komiteta komunističke partije Kine. Doći ćete u poziciju da vam se iz toga ne može razviti nikakva demokratija. Nego samo i isključivo jedna oligarhijska garnitura – smatra Čanak.

Upitan kako uvoz kineskog naoružanja utiče na spoljno političkom planu na Srbiju, sagovornik Danasa kaže da je Kina isključivo na strani Kine i da „oni gledaju svoj interes“.

– Nemojte zaboraviti da su još pedesetih i šezdesetih godina postojale teritorijalne pretenzije Kine na Rusiju. Na Sibir. Rusija ima deset puta manje stanovnika od Kine i održavati samo granice od Kine zahteva mnogo ljudstva i sredstava, a Rusija ima ogromna prirodna bogatstva, koja su za Kinu više nego interesantna. Postojao je plan da se šezdesetih godina, sto miliona Kineza, nenaoružanih pošalje da uđe preko granice u Sibir. To je bio plan protiv kojeg nije postojala nijedan efikasan plan. Šta da se radi u uslovima gde Kina na osnovu presedana koji je Rusija učinila suštinski agresijom na Ukrajinu, osim da dobijate poruku međunarodne zajednice da možete da grickate po svojoj interesnoj sferi. Zašto Kina ne bi mogla da anektira Sibir? Naravno, ona to neće sada uraditi ali kome će onda Rusija da se žali… – zaključuje Čanak.

americki vojni avion
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Podsetimo, isporuku kineskog oružja Srbiji preko teritorije najmanje dve zemlje članice NATO-a, Turske i Bugarske, stručnjaci su videli kao demonstraciju rastućeg globalnog dometa Kine. Kako je izvestila Radio slobodna Evropa, u noći između 8. i 9. aprila Srbiju su nadletali transportni avioni kineskog ratnog vazduhoplovstva.

Iako saopštenja zvaničnog Beograda nema, javnost je dodatne informacije dobila 11. aprila iz Pekinga, gde je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan izjavio na konferenciji za medije da je Kina „nedavno“ Srbiji isporučila „redovnu vojnu isporuku“.

– Sa ciljem sprovođenja bilateralne saradnje između Kine i Srbije, Kina je nedavno poslala vazdušne transportne avione kako bi isporučila redovne vojne zalihe Srbiji – naveo je Liđijan, prenosi AP.

Liđijan nije naveo druge detalje. Međutim, naglasio je da taj projekat nije usmeren ka bilo kojoj trećoj strani: „To je projekat u okviru našeg godišnjeg plana saradnje. Nadamo se da relevantni mediji to neće preterano tumačiti. Ovaj projekat ne cilja nijednu treću stranu i nema nikakve veze sa trenutnom situacijom.“
Isporuka kineskog naoružanja, koje je Srbija dogovorila sa Kinom 2019. godine, dešava u jeku rata u Ukrajini.

Vučić se pravi da je Tito: Nenad Čanak o posledicama isporuke kineskog oružja Srbiji 3
Foto: Beta/Miloš Miškov

SAD: Srbija da bude svesna rizika
Poslovanje sa kompanijama čije je sedište u Kini predstavlja suverenu odluku, ali je potrebno da vlada bude svesna kratkoročnih i dugoročnih rizika i cena, rečeno je Glasu Amerike iz Stejt departmenta povodom navoda da je u Srbiju dopremana kineska vojna oprema.
Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je prethodno u Vašingtonu, da SAD nisu u mogućnosti da potvrde subotnju kinesku isporuku Srbiji koju je zvanični Peking označio kao uobičajenu vojnu opremu ili da, kako je naveo, spekuliše o uticaju na Rusiju i Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.