Ziđin koper: U geološka istraživanja prošle godine uloženo oko 5,55 miliona dolara 1Foto: Beta/Milan Obradović/MO

Kompanija Ziđin koper Srbija (Zijin Copper Serbia) objavila je danas da je u geološka istraživanja u Srbiji prošle godine uložila oko 5,55 miliona dolara, pa je na putu da svoje resurse uveća za dodatnih 57,76 miliona tona, sa sadržajem bakra većim od 0,3 odsto.

„Mineralizacija sa sadržajem bakra većim od 0,3 odsto, koju su 2020. godine geolozi kompanije pronašli u eksploatacionim poljima Zidjin koper Srbija, ima u sebi 340.000 tona bakra i 12 tona zlata“, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je da se geološka istraživanja i ulaganja u ovaj posao nastavljaju i ove godine, a majdanpečki rudnik je iz tog razloga već dobio novu RC bušaću garnituru za istražno bušenje.

Sektor geologije je u poslednje dve godine, u okviru eksploatacionih istraživanja na površinskim kopovima, koristio RC istražno bušenje, ali je za to bio angažovan spoljni izvodjač radova.

Dinamika otkopavanja na površinskim kopovima zahteva konstantno praćenje i planiranje kvantiteta i kvaliteta korisne komponente, što može da predstavlja problem u slabije istraženim delovima ležišta, a nova mašina pomoći će upravo u takvim situacijama, jer će geolozi na brz, relativno jeftin i efikasan način dolaziti do preciznijih geoloških informacija, navedeno je u saopštenju.

Nova bušalica omogućiće i bolju kontrolu sadržaja korisnih komponenti, poput bakra i zlata, što je već uobičajena praksa u svetu.

Nova „epirok“ bušalica, koja prve radne sate i metre upisuje u majdanpečkom rudniku, ima jednostavan dizajn, prilagođen za rad na nepristupačnom terenu, a pritom je pouzdana i laka za srevisiranje.

Može da dopre do 250 metara dubine, iako na površinskim kopovima bušotine nisu dublje od 100 do 150 metara, one koje ona napravi, ako nisu mnogo duboke, mogu da posluže i kao minske u pripremnim bušačko-minerskim radovima, objavio je Zidjin koper Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari