Zlatiborska gondola biće puštena u probni rad do 19. avgsuta 1Zlatiborska gondola/Foto JP Gold gondola  

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina najavio je završetak  zlatiborske panoranske žičare-gondole čija je gradnja, nakon mnoštva problema sa predstavnicima države oko izdavanja građevinskih dozvola, počela pre tri godine.

„Do Preobraženja, 19. avgusta, ukoliko zdravstvena situacija to bude dozvoljavala, gondolu ćemo pustiti u probni rad“, saopštio je Stamatović i dodao da se nada da će se do tada, završiti i obimna rekonstrukcija centra Zlatibora, koja je u toku.

Zlatiborska gondola, koja ide atraktivnom trasom od skoro devet kilometara i promoviše se kao najduža žičara te vrste na svetu, spojiće vrh Tornika sa centrom Zlatibora i imaće međustanicu u blizini Ribničkog jezera. Ceo projekat, bez novčane podrške države, opština Čajetina je sama finansirala sa 13 miliona evra.

Uz ocenu da je „epidemiološka situacija u Čajetini i na Zlatiboru ista kao u celom Zlatiborskom okrugu“, u kome se povećava broj inficiranih korona virusom, on je dodao da je sve više ljudi koji borave na Zlatiboru, u apartmanima i vikendicama, ali i sportskih ekipa na pripremama.

Zlatiborska gondola biće puštena u probni rad do 19. avgsuta 2
Milan Stamatović/ Foto: Opština Čajetina

„Komunalne službe ulažu dodatni napor da održimo normalne uslove života za sve stanovnike i posetioce Zlatibora, čiji broj se povećava. Trudimo se što bezbolnije da prođemo sadašnji situaciju i da završimo važne infrastrukturne projekte“, kazao je Stamatović.

On je objasnio da je uvođenje vanrednog stanja u zemlji iskorišćeno za započinjanje rekonstrukcije centra trga i jezera na Zlatiboru, kao i za zamenu dotrajale fekalne i kišne kanalizacije na tom prostoru.

„U dogovoru sa turističkim i ugostiteljskim radnicima u centru Zlatibora zaključili smo da je sada pravo vreme da završimo grube radove. Sve to  finansira lokalna samouprava iz naknade za uređenje građevinskog zemljišta i kroz kompenzacije sa velikim investitorima i za desetak dana planiramo završetak radova u centru Zlatibora. Pustićemo vodu u jezero, a na jesen ćemo završiti radove izvan centra, kao što su uređenje zelenih površina i postavljanje svetlosnih efekata na jezeru“, objasnio je Stamatović.

Na Zlatiboru 15.000 gostiju

Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor, saopštio je da na toj planini „boravi oko 15.000 gostiju“ i da se „čini sve da Zlatibor bude bezbedno turističko mesto“. On je dodao da vlada ogromno interesovanje za smeštaj u vikendicama i apartmanima u prirodi, ali i seoskim domaćinstvima. I pored neizvesnosti u turističkoj privredi, zbog epidemiloške situacije, on je naveo da se i ovog leta očekuje veliki broj turista na Zlatiboru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari