Mihajlović: "Jadar" dobar za Srbiju, poštovaće se svi standardi zaštite životne sredine 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da nijedna odluka u vezi sa projektom „Jadar“ i vađenjem litijuma, niti bilo kojim drugim u oblasti rudarstva, neće biti doneta na štetu građana i građanki Srbije i da će se poštovati svi standardi zaštite životne sredine.

Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, ona je na Studiju B ocenila da je očekivano da u predizbornoj godini pojedinci pokušavaju da stupe na političku scenu, pa se tako i „iza zelenog lista krije politika“.

Istakla je da je pitanje životne sredine iznad politike, jer se tiče svih, i dodala da zato ne razume one koji su protiv svake vrste razvoja i koji su uvek protiv.

Mihajlovićeva je podsetila da se iz jadarita, jedinstvenog minerala u svetu, a čije su rezerve na teritoriji Jadra 158 miliona tona, dobija litijum bez kojeg nema zelene agende, nema mobilnih telefona, laptopova, automobila. Ona je navela i da još niko ne zna kakav će biti uticaj na životnu sredinu, jer studija nije završena, ali da će, ako građani na referendumu to prihvate, rudnik litijuma biti podzemni rudnik s potpuno novom tehnologijom i velika razvojna šansa za Srbiju.

„Ne mislimo samo o profitu, ali ako budu ispunjeni svi standardi zaštite životne sredine i ako građani na referendumu, kako je i najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, budu glasali za, zašto se ne bismo razvijali, jer ovo jeste velika razvojna šansa. Govorimo o prihodu od 17 milijardi evra godišnje, što je više od 20 odsto BDP“, rekla je ministarka Mihajlović.

Vučić i država su jedno

Članica Predsedništva Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović izjavila je danas da direktni i indirektni napadi na predsednika Srbije Aleksandra Vučića predstavljaju napad na državu i da bi nadležne institucije trebalo da sankcionišu svaku protivzakonitu radnju usmerenu protiv predsednika države.

„Svi napadi koji dolaze na predsednika Vučića zapravo su napadi na državu, i to traje godinama. Što se tiče onoga o čemu je govorio Saša Janković, ako je neko prekršio zakon, onda institucije treba da rade svoj posao“, rekla je Mihajlovićeva za TV Studio B.

„Ako je neko iz SNS bio deo te priče, onda ne pripada naprednjacima“, ukazala je ona i istakla da je u tome saglasna sa kolegama iz stranke.

„Svi mi vodimo razgovore sa zvaničnim predstavnicima drugih država, ali se zna granica o čemu se priča na tim sastancima, a o čemu se i ne razmišlja“, zaključila je Mihajlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari