Zrenjanin ušao u proceduru javno-privatnog partnerstva za prečistač otpadnih voda 1Foto M.P.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da je taj grad ušao u proceduru javno-privatnog partnerstva za prečistač otpadnih voda i da je u obavezi i da obezbedi parcele na kojima će prečistač biti.

Parcele u priobalju Begeja sada pripadaju AP Vojvodini, odnosno „Vodama Vojvodine“, a današnjom odlukom od pokrajine će biti zatraženo da Zrenjaninu prebaci parcele kako bi one bile objedinjene sa parcelama koje su već u vlasništvu tog grada i da se na taj način ispune obaveze koje su predviđene javno privatnim partnerstvom za prečistač otpadnih voda.

„Time bi se stvorila mogućnost da grad Zrenajnin uđe u proceduru i odabir firme koja će raditi prečistač otpadnih voda u tom gradu“, rekao je Janjić.

On je agenciji Beta rekao da je nedostatak prečistača otpadnih voda jedan je od najvećih problema u Zrenjaninu, jer je poznato da grad ima potpuno izgrađenu kanalizacionu mrežu na teritoriji grada, a da se sva fekalna kanalizacija iz svih domaćinstava izliva u Aleksandrovački kanal i bez prečišćavanja ide u Begej.

Janjić je kazao da to nije „problem od juče, ni od pre deset godina“, već je to problem od kada postoji kanalizaciona mreža u Zrenjaninu.

„Znamo šta se dešava kada se podigne nivo Dunava i Tise, ili kada se zatvori ustava u Stajićevu i voda bukvalno stoji nedelju, dve ili mesec dana, a u gradu se širi poznat neprijatan miris“, rekao je on.

Odbornici Skupštine grada Zrenjanina usvojili su danas odluku o pokretanju postupka pribavljanja blizu 11 hektara neizgrađenog građevinskog zemljišta za potrebe izgradnje Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, što je, kako se navodi, od opšteg interesa za taj grad.

Prema rečima gradonačelnika, sadašnja gradska vlast će taj problem rešiti uz pomoć Vlade Srbije, a da je današnje donošenje skupštinske odluke prvi korak ka realizaciji izgradnje prečistača otpadnih voda u Zrenjaninu.

Nezvanično, vrednost projekta prečistača otpadnih voda u tom gradu iznosiće između 25 i 27 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari