Zrenjanin: Za plate skoro četvrtina novca 1Foto: Miroslava Pudar

Dok zrenjaninska opozicija kritikuje budžet grada za narednu godinu i podseća javnost da je Vlada Srbije krajem prošlog meseca intervenisala kako bi Zrenjanin uspeo da izvršava budžetske obaveze, vladajuća većina izglasala je na poslednjoj sednici ove godine novi budžet.

Tako je 4,8 milijardi dinara zvanično potvrđeno kao budžet Zrenjanina za narednu godinu, što je 3,15 odsto više od dosadašnjeg.

– Ovo je tek druga godina da radimo rebalans na veći iznos. Budžet omogućava normalno funkcionisanje ustanova, javnih preduzeća, mesnih zajednica, a visoke su i investicije koje se finansiraju iz budžeta. Odličan je podatak da je učešće poreza na zarade u budžetu za narednu godinu za 12,85 procenata više nego ove godine, objasnio je odbornicima gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ukazao je da je budžet grada tri puta niži po stanovniku nego u zemljama okruženja.

– Najbolji pokazatelj odnosa prema budžetu je činjenica da je 29. novembra, dakle na kraju godine, Vlada Srbije gradu Zrenjaninu prebacila 60 miliona dinara za izvršavanje obaveza usled smanjenog obima prihoda budžeta za 2018. godinu. Visoka centralizacija budžetskog novca služi samo za promociju u politici, a to ne ide u prilog stabilizaciji demokratije, ističe Marton.

Poslanik Pokreta DJB Igor Ratković kritikovao je nedovoljno izdvajanje za zdravstvo, školstvo i socijalnu zaštitu i donaciju „Vodovodu i kanalizaciji“ od 60 miliona dinara, tri puta više nego ove godine, rekao je Ratković. Odbornica DS Alisa Kockar komentariše da i dalje postoje sporne tačke kada su finansije grada u pitanju.

– U odnosu na ovu godinu, planira se povećanje plata pojedinim zaposlenima u gradskoj upravi, pa će se za zarade zaposlenih izdvojiti ukupno 22,2 procenta ukupnog budžeta. S druge strane, javna preduzeća posluju loše. Toplana, na primer, beleži gubitke, već ima dva kredita, a u 2019. planira da se zaduži po treći put, i to za 400 miliona dinara, navodi Kockareva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari