Predsednik se malko zabunio 1

Aleksandar Vučić, prvi čovek Srbije, tako je nazvao nas ovde u Danasu, kad je u petak na televiziji rekao da nije rekao ono što je rekao, a što smo mi rekli da je rekao, jer je rekao.

A rekao je sledeće, da: „Veruje da će i drugi kvartal… biti sa malim minusom, a možda i ne.“

To je predsednik izjavio 1. maja, a Danas ga na to podsetio pre par dana kada je objavljeno da je u tom drugom kvartalu BDP izašao s minusom od čak 6,5 odsto, a ne „sa malim minusom, a možda i ne“, kako je on to tada tvrdio.

„On (Vučić) je ‘neznalicama iz jednog tajkunskog dnevnog tabloida’ poručio kako nije tačno da je on najavio rast BDP-a od minus jedan odsto, „jer mi smo to očekivali za kraj godine, a ne u drugom kvartalu“, preneli su mediji predsednikove reči rečene dva dana posle našeg teksta.

Moguće da mi jesmo neznalice, ali predsednik je izgleda zaboravan, pa su zato tu Politika i Tanjug da ga podsete na ono što je izgovorio: „Dodao je da veruje da Srbija i drugi kvartal može da završi bez minusa, ili sa minimalnim minusom u privrednom rastu, iako su, podsetio je, procene išle i na minus sedam ili minus osam odsto“ (Politika 1. maj, Tanjugova vest).

Šta ćemo sad?

Pa ništa, možda da vidimo šta je još predsednik Vučić govorio.

Recimo, naslov Danasovog teksta u kom se prenosi ono što bi predsednik da izbriše, ali mu večno pamteća Politikina arhiva ne dozvoljava, glasi: „Najavljivali rast od jedan odsto, a završili s padom od 6,5 odsto.“

To je zato što je izjava da „Srbija drugi kvartal može da završi bez minusa“, prethodila jednom još većem obećanju predsednika Vučića koje se nije ostvarilo. Naime, ne samo da je 1. maja rekao da ćemo u drugom kvartalu biti bez minusa ili s minimalnim minusom, već je 2. maja izneo i precizne brojke, kako samo on to ume, o tome koliki ćemo rast (!) imati u tom kvartalu.

Pa je tako rekao sledeće:

„Naša procena je da ćemo prvi kvartal završiti sa plus 5,1, a drugi sa plus 1,1 do 1,3 (odsto).“

Moguće da je predsednik i na ovu izjavu zaboravio, ali srećom tu je sad RTS da nas na nju podseti.

I opet pitanje, šta ćemo sad?

Hoće li se Vučić izviniti neznalicama iz jednog tajkunskog dnevnog tabloida što je tvrdio da su mu falsifikovale izjavu? I važnije, hoće li se izviniti građanima što ih je ubeđivao da nije rekao ono što je uporno govorio. I najvažnije, da li će nam reći kada je govorio neistinu, onda kad je tvrdio da država očekuje rast od 1,3 odsto, ili danas kada tvrdi da je država očekivala pad od 14,4 odsto?

Jer, vidite, to je grm u kom leži zec.

BDP je u drugom kvartalu pao za 6,5 odsto, što je bilo tačno u skladu sa projekcijama nezavisnih ekonomista. Međutim, kako bi se taj rezultat predstavio kao uspeh, sada je potrebno govoriti da je država očekivala mnogo lošiji scenario, pa je ovaj pad još i dobar. Jednako kao što je prethodno bilo potrebno govoriti da uopšte nećemo ni imati pad, kako bi narod tapšao fantastičnim sposobnostima ove vlasti.

Nažalost, ispostaviće se, uistinu fantastičnim.

I na kraju da ne zaboravimo, nije predsednik svoj autoritet založio na kocku privrednog rasta u drugom kvartalu. Ne, založio je autoritet generalnog direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića. Jer, upravo je gospodin Kovačević bio taj koji je 30. aprila na RTS-u uživo procenio da bi u drugom kvartalu rast „po svim dosadašnjim pokazateljima“ mogao da bude jedan odsto. Vučić se samo posle na to nadovezao.

Postoji šala da je ekonomista čovek koji će vam sutra reći zašto se danas nije ostvarilo ono što je prognozirao juče. Bilo bi možda korisno da nekog od ovih dana čujemo zašto smo umesto s rastom, drugi kvartal završili sa padom od 6,5 odsto i u kom se tačno trenutku prognoza od „plus jedan“ pretvorila u „minus 14,4“?