„Kaže MMF da će nam na kraju 2023. BDP biti kumulativno veći u odnosu na 2018. za čak 21,1 odsto. Nijedna zemlja s kojom se Srbija graniči neće imati viši kumulativni rast od srpskog“, rekao je predsednik. Rekao, i odmah malo popravio činjenice. Jer, tačno je da po ovim prognozama „nijedna zemlja s kojom se Srbija graniči“ neće imati viši rast, ali to je zato što po Srbiji Kosovo niti je zemlja, niti se Srbija s njim graniči. Inače, ne bi bilo tako.

Dakle, Predsednik:Istina=1:0.

Dalje: „MMF previđa da će BDP po glavi stanovnika, što je pokazatelj životnog standarda, 2023. iznositi 10.394 dolara, što je u odnosu na 7.207 dolara u 2018. povećanje od 44 odsto“, nastavio je Vučić. Znači, ovde imamo da će „pokazatelj životnog standarda“ biti veći za 44 odsto. Netačno. BDP po glavi može biti grub indikator standarda života u jednoj zemlji u odnosu na drugu, ali njegovo procentualno pomeranje nikako ne odražava tačan rast ili pad tog standarda. Dovoljno je podsetiti se prethodne brojke: ako će BDP porasti za 21 odsto, kako će onda BDP po glavi stanovnika porasti za 44 procenta? Tako što cifra od 44 odsto nije umanjena za petogodišnju inflaciju, a jeste podignuta za očekivano smanjenje broja stanovnika Srbije, usled daljeg odliva mozgova i niskog nataliteta. MMF inače očekuje da se do 2023. broj stanovnika Srbije smanji za 139.000, što je oko dva odsto populacije. U Fondu takođe očekuju da pokazatelj koji se stvarno koristi za međunarodna poređenja životnog standarda, a to je BDP po glavi stanovnika korigovan za paritet kupovne moći (to jest koji uzima u obzir to što su cene u Srbiji niže nego cene u SAD), poraste za 36 odsto, što je dobro, ali daleko od 44. Konačno, kada govorimo o BDP-u, najpribližniju procenu rasta standarda daje prosto realni rast BDP-a po stanovniku, a to je ona cifra od 21 odsto korigovana za pad broja ljudi u Srbiji, što izađe na oko 21,5 odsto.

Vučić Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik:Istina=2:0.

Istom prilikom šef države je konačno priznao da je svih ovih godina pogrešno tvrdio da će svako malo plate dostići 500 evra.

„Ja sam kriv, ja sam rekao da će biti 500 evra, ja se izvinjavam ljudima, ali idemo u dobrom smeru i biće svakako“, rekao je Vučić i dodao da je prosečna zarada danas 460 evra. Netačno. Prosečna plata je 443 evra, kako glase poslednji podaci Zavoda za statistiku za februar. Plata jeste u januaru dostigla tih 460 evra, ali je odmah potom pala, što prvi čovek u Srbiji stalno zaboravlja.

Predsednik:Istina=3:0.

Na kraju smo prošle nedelje imali i jednu dobru vest. Velika nemačka firma za projektovanje i remont avio-motora otvoriće pogon u Srbiji. Primetno je da je kod nas zaozbiljno došla ona investicija koju predsednik nikad nije najavio, a da nisu došle one koje jeste. MTU aero endžins možda nije Folksvagen, ali nama će dobro doći, jer se 450 radnih mesta, od kojih mnogo inženjerskih, ovde ne otvara tako često.

Ili što bi rekao Vučić: „Ja sam im rekao da odmah taj plan bude mnogo veći. Zašto? Zato što su na sličan način počeli u Poljskoj, a danas imaju 28.000 zaposlenih“.

Naravno, netačno. MTU u Poljskoj ima 800 radnika, a u celom svetu ukupno 10.000. Čemu izmišljanje brojki koje gosta mogu samo da unize? Ko zna.

Tek, Predsednik:Istina=4:0.

Tako se prošlonedeljni rezultat približio istorijskoj pobedi od 5:0 ostvarenoj na gostovanju u Briselu, a svi znamo koliko nam je to pomoglo u daljem takmičenju.

Ove nedelje, nema sumnje, očekuju nas novi rekordi.