Bio je to Majin komentar na inicijativu Demokratske stranke da se formiraju skupštinski odbori koji bi se bavili ispitivanjem afera Srpske napredne stranke. Tako smo po ko zna koji put čuli, ovoga puta iz usta predsednice parlamenta, da su za naprednu vlast demokratske procedure isto što i španska sela. Štaviše, rečena konstatacija potvrđuje da vladajuća partija uopšte nema nameru da preuzme odgovornost za greške koje je svakako činila u prethodnom periodu – ali i da Maja Gojković nema demokratskih kapaciteta da obavlja prestižnu funkciju predsednika parlamenta. Jer ukoliko predsednik parlamenta nazove pripadnike opozicije lopovima – samo zbog toga što ovi predlažu instaliranje demokratskog mehanizma za ispitivanje izvesnih neregularnosti u radu izvršne vlasti – onda to ubedljivo razotkriva nedemokratski karakter vlasti. U suprotnom, predsednica parlamenta bi i te kako držala do časti institucije koju predvodi, egzistirala bi iznad uskostranačkih interesa, te bi se (na koncu) s dužnim poštovanjem odnosila prema svim narodnim poslanicima. U Majinom slučaju, međutim, to nije slučaj. Da stvar bude gora – Maja se neretko prepušta egzotičnim omalovažavanjima političkih neistomišljenika (pročitati ponovo izjavu s početka ovog teksta), pošto očigledno nema snage da se odupre sitnom, piljarskom i nedostojanstvenom ophođenju koje (nažalost) karakteriše većinu visokih funkcionera vladajuće stranke. Pa ukoliko na osnovu gore rečenog zaključimo da predsednica skupštine ne predstavlja osobu koja drži do elementarne etičnosti (ne čini drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi) – šta li ćemo tek zaključiti o predsedniku svih građana ove zemlje koji javno hvali rad predsednice parlamenta? Odgovor se nameće sam po sebi, budući da predsednik države (prethodno premijer, pre toga prvi potpredsednik vlade, pre toga poslanik napredne stranke, pre toga poslanik radikalne stranke, pre toga ministar informisanja) i sam neguje omalovažavajući pristup u komunikaciji sa onima koji drukčije misle. (A to onda znači da je u pitanju predsednik svih građana ove zemlje koji zapravo misle kao i ON).

U međuvremenu, verovatno ste i sami primetili da visoki funkcioneri vladajuće partije vremenom – ili počnu da podražavaju dragog vođu u nadobudnom ophođenju pred kamerama, što je u socijalnoj psihologiji poznato kao učenje po modelu – ili, pak, prolaze kroz ubrzane partijske kurseve nadobudnog ponašanja pred kamerama, pošto je neko tamo gore procenio da upravo takvo ponašanje pali kod raje navučene na rijaliti programe. Što si bahatiji i okrutniji, što se prema podanicima odnosiš kao prema maloj deci, omalovažavaš ih i vređaš im inteligenciju – to ti rejting više skače. Otuda akrobacije poput onih u kojima ministri policije i vojske, kao i predsednica parlamenta istupaju kao portparoli stranke (umesto da istupaju kao javni funkcioneri koji rade u korist svih građana). Otuda silna odgovaranja na neugodna novinarska pitanja kontrapitanjima koja iskaču iz konteksta, kao i silna pozivanja na izlazak na crtu… Čak se i do sada odmereni ministar poljoprivrede iznenada počeo ponašati uskopišteno pred kamerama. Verovatno su mu tamo gore prebacili da kvari imidž stranke jer je nekako suviše fin i umeren, gotovo tunjav, te da se pod hitno mora uskopistiti. Jer baš takvo „uskopištavanje“ traže simpatizeri navučeni na Informer, Zadrugu i Parove.

Zato Majin slučaj nikada neće postati „slučaj“ za aktuelnu vlast. Jer Maja samo vrši svoj „revolucionarni“ zadatak. Kada bi bila drugačija, ne bi bila tu gde jeste. A to što Maja, sa okomitih litica državne moći, naziva deo opozicije „lopovima“, govori o tome da Maja – ili nema dokaze za svoje lako izrečene tvrdnje, pa umesto toga kleveće (budući da nijedan „lopov“ iz opozicije koji sedi u parlamentu nije procesuiran zbog navodne krađe), ili da pravosudni sistem ove zemlje (iz istog razloga) ne radi svoj posao kako treba. Na kraju krajeva, Majina izjava pre svega govori o tome da je ova vlast neuporedivo gora od prethodne, što u prevodu znači – beri kožu na šiljak, moj narode.