Dmitrij Peskov, predsednikov predstavnik za štampu je objasnio da je Putin to „činio i ranije, ali bez prisustva javnosti“.

Po tradiciji, osvećena voda vraća i snagu. Revnosni izveštači podsećaju da je ruski predsednik „odrastao pod sovjetskim komunističkim režimom gde se na iskazivanje verskih osećanja gledalo kao sumnjivo i opasno, a da je sada često prisutan na bogosluženjima i da je crkvi darivao snažan glas u društvu“. Tome dodaju da se Vladimir Putin priprema za još jedne predsedničke izbore 18. marta, na kojima mu najnovija istraživanja predviđaju podršku oko sedamdeset odsto birača.

Na jezeru Seliger ove godine, četiri stotine kilometara udaljenom od Moskve, je razbijen led i pripremljena neka vrsta vrsta malog drvenog bazena, sa par stepenika za ulazak i izlazak. Mreža Raša tudej u svom bogojavljenskom izveštaju opisuje kako je Putin (65), poznat inače kao „čvrst momak“, okružen sveštenicima i ripidama, ogrnut kaputom od jagnjeće kože i u krznenim čizmama, pre nego što se skinuo upitao okupljene reportere da li im je zima. Zatim je ušao u vodu dok je oko jezera temperatura te noći bila oko minus šest stepeni, prekrstio se, zapušio nos i zagnjurio se, izronio, a potom rekao novinarima da „nije bilo hladno, nego uzvišeno“.

Prema agencijskim vestima ruske vlasti su za Bogojavljenje 2018. širom zemlje uredile brojna mesta, uključujući i delove Sibira. Beleži se da se blizu dva miliona Rusa zagnjurilo. U nekim krajevima zbog izuzetno velike hladnoće narodni ritual nije obavljen, negde ga je čak lokalna vlast i zabranila. Agencija TASS je prenela tumačenje da Crkva sa naklonošću gleda na ovaj običaj, ali „samo ako se ulazi u ledenu vodu sa dubokom verom i ako to dozvoljava zdravlje“. Sputnjik, međutim, nalazi da su najhladnija masovna kupanja, kojima se – kako je jedan vernik napisao na svom nalogu – „spiraju tegobe tela i duše“ viđena na oko šezdeset stepeni ispod nule, uz šatore na obali gde se mogla popiti šolja toplog čaja.

Zanimljiva je i skoro nezapažena informacija, potvrđena fotografijom, o neočekivanom ovogodišnjem diplomatskom bogojavljenskom ulasku u ledenu vodu američkog ambasadora u Moskvi – praćena opaskom – „kako bi se približio Rusiji“. DŽon Hantsmen je, prenosi Raša tudej, potom kratko i sam komentarisao u dve reči: „Neverovatno iskustvo“.

Ipak, zapamćeno je da je predsednika Vladimira Putina, kao revnostan pravoslavac na dužnosti šefa države, na neki način pretekao Dmitrij Medvedev. Još 2011. godine na Bogojavljenje je – za vreme posete hašemitskom kralju Abdulahu Drugom u Amanu prešao na „drugu stranu“ (pod kontrolom Izraela) – došao na reku Jordan, na mesto gde je Jovan Krstitelj krstio Hrista. U Knjizi počasnih gostiju je zapisao: „Velika je čast za hrišćanina da poseti obalu ove reke.“ RIA Novosti je tom prilikom opisala da se predsednik – odeven u seljačku košulju sašivenu specijalno za taj čin, dopunili su drugi izvori – zagnjurio u svetu vodu, a kasnije je obišao i gradilište hotela za buduće ruske hodočasnike.

U Evanđelju po Mateju je napisano (3:13-16): „Tada dođe Isus iz Galileje na Jordan k Jovanu da se krsti. A Jovan branjaše mu govoreći: ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš k meni? A Isus odgovori i reče mu: ostavi sad, jer tako nam treba ispuniti svaku pravdu. Tada Jovan ostavi ga. I krstivši se Isus izađe odmah iz vode…“

Poklonici iz sveta vekovima, uz mnoga ovozemaljska iskušenja dolaze na reku Jordan na sveto mesto, u blizini najmanje sedam drevnih manastira različitih konfesija na kome je obavljeno Hristovo krštenje. Prate ih – u naše vreme – ne samo duhovnici, već i „svetovna straža“ – izraelski pukovnik, oficir za vezu. Okolni prostor (preko Zelene okupacione linije) još je bogato posejan raznolikim eksplozivom iz vremena junskog rata 1967. Za posetioce je ovo mesto hrišćanskog hodočašća otvoreno tek pre sedam godina, pod kontrolom Uprave za parkove i prirodu Izraela. Sigurna uska staza kroz „zabranjenu vojnu zonu“ verenike vodi od grčkog manastira Svetog Jovana Krstitelja do reke. Opasno je skretanje sa propisanog puta makar i za korak, na šta skreću pažnje table sa strogim upozorenjima rečima i crtanim simbolima. Računa se da je na ovom prostoru ukopano oko četiri hiljade mina, najviše protivtenkovskih. „Čuvajte se“, opominju i propovednici i vojnici.

U Srbiji, pored brojnih vesti o bogojavljenskom plivanju vernika 2018, neke novine su, istaknuto krupnim naslovom, zabeležile da su „časni krstovi pripali pripadnicima Žandarmerije (u Smederevu i Perućcu), koji već godinama učestvuju na različitim lokacijama“.