Bakar, prah... I pepeo 1 1Foto: Radenko Topalović

Odavno nismo ovde išli redom, ko Nušićev inspektor, Aleksa Žunjić li beše – „ustanem ja , tako, oko pet, pola šest, al nije više od sedam…“

Elem, gledam onomad prilog kolege „šolakovca“ Ž. Veljkovića na „Nova S“ o „sumporisanju“ Bora. Iz nove topionice.

Prva, pozitivna, poenta – sumpornog dima sve manje, gotovo nula (ko kućni brojevi po provinciji), uređaji rade…

Razmišljam pritom o upozorenju jednog „insajdera“ da u onom novom rudniku, Čukaru Peki, prebogatom bakrom i zlatom (eto, i kad neću poeziju, dolaze rime poput one vicove plime!) postoji još jedno bogatstvo.

Enormna količina arsena, pa ako se ostvare planovi o gigantskom povećanju eksploatacije i to ode u topionicu, novi prečistači biće, možda, nedovoljni.

Ali, Ž. V. nastavlja u prilogu i o tome. Ne topi se, zna se, sva ruda/koncentrat u Boru već se vozi u topionice u inostranstvu (Kinu?).

A za taj „izvoz“ sam sebi sam insajder, bar za deo što se odvozi vozovima. Ogromne kompozicije više puta dnevno tutnje prugom u rekonstrukciji 400 metara desno od ovog kompjutera.

Naravno, prođe i po koji ogroman niz „Eliksirovih“ cisterni koji kilometar levo od ovog kompjutera skreće ka Prahovu zapuštenom prugom, a od kojih su dve poslednjih meseci iskliznule (kažu bezopasno!) u Trnavcu, četiri km. polulevo od ovog kompa.

(A kamione s koncentratom koji odlazi ka „regionalnim“ lukama srećem kad god zamaknem makar delić puta prema Čestobrodici!)

Dopunjujem Željkov prilog – po našim labavim, rupičastim zakonima, ako ista firma koja je kopa, rudu i topi, može da je vozi u bilo koju topionicu.

A pogasili smo sve respektabilne institucije, čija su imena često počinjala sa Jugo (Yugo) poput „Jugoinspekta“ što pred granice kontrolišu količine i sadržaj.

(A vidimo Šapić oće da dotuče i ona imena koja u genitivu pominju Srbiju, pa da se taj ružni genitiv imena države pretvori u pridev SRPSKI, nezavisno npr. od toga što u neku sportsku reprezentaciju uđe i poneki Mađar, Bošnjak..!)

Uza sve, ne samo da se ne kontrolišu količine otrova u rudi punoj plemenitih metala, već (ovo moram da pomenem da me ne grdi prijatelj i pasionirani čitalac Danasa R. B.) partner bez „srpske“ (eto ti, Šapiću!) kontrole SAM PRIJAVLJUJE VISINU PROFITA koji je osnova za obračun, ionako MRŠAVE RUDNE RENTE.

I, vraćamo se Ž.V-eu: kolega je u prilogu upozorio na drugu poentu, pomenuti koncentrat se prevozi (i vozom i kamionima) u neobezbeđenim prikolicama i vagonima, odakle se zaprašuje okolina pruga i puteva arsenom, kadmijumom itd.

O tome, ali i o trećoj političko-civilizacijskoj poenti, sledeće subote.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari