Leskovački ko(lele)ktor 1Foto: Predrag Mitić

Sa sve eksproprijacijom zemljišta koja je „skoro završena“. I da „JE time Leskovac danas zaokružio lanac zaštite svojih voda, zemlje i vazduha“. Iako ĆE kolektor tek da se gradi.

Leskovački lordmer je naglasio i „odgovornost timova“ za ovaj posao. Koji neće da se ponašaju kao „oni pre“ koji su spiskali 2 miliona (čijih evara!!?). Tako je ova dobra vest ostala na rubu onoga što je ovde uobičajeno: da one često služe da prekriju one loše. Pa da vidimo o čemu se radi?

Raspitali smo se – isti TAKAV KOLEKTOR je već izgrađen, ali ničemu ne valja! I neupotrebljiv je. Zato se „pravi“ paralelni i još jednom ekspropriše zemljište. Sve podseća na onaj vic, doduše sada u „lele-skovačkom ogledalu“. Kad se naša firma javila na tender za neki tunel sa tehnologijom „ko Japanci“, buši sa obe strane brda, ali ne garantuje, ko Japanci da će rupe „da se sretnu“. Zato je, pak, ponuda povoljnija jer će, ako se rupe promaše biti dva tunela za iste pare. Ovde ćemo (ako ne bude, kao s „onima pre“) imati dva kolektora, za duple pare, stari kao primer kako se ne radi i valjda ovaj novi koji će biti primer – kako treba.

Pomislih i da je grdnja „onih pre“ deo mantre naših novih vlasti – da ništa nije valjalo za vreme „režima žutih“, kad li ukapiram da su bivši u Leskovcu zapravo socijalisti, dakle pouzdani koalicionari i u (n)ovoj opštoj vlasti – od lokala do A. Venca.

Nejasno, ha!? Pa da pojasnim. Leskovačka kanalizacija sad ide u reku Veternicu. Holanđani uleteli s parama i napravili fabriku za prečišćavanje, a naši je trebalo da poređaju cevke kroz koje će otpadna voda da dođe do fabriku pred J. Moravu. Da l’ prečistačica dobro radi videće se tek kad stigne otpadna voda s’d iz drugi pokušaj. Cevka iz prvi pokušaj – napravljena da bude neupotrebljiva. Stiglo do suda i do plaćanja penala. – Puslali pokretnu kameru da slika stanje. K’d ono – lom. Nespojene, urušene, potonule cevke. I to – od odma. Čim završen, ne valja. Ne mož’ da vodi kanalizaciju do fabriku. Kuku end lele! A što se novi ne kopa preko tog lošeg belćim je skuplje, jeftinija nova eksproprijacija.

Tužno i užasno, a još užasnije što nije prvi put. Zar nemamo svečano otvoren, a nedovršen autoput Ub – LJig? Gde em fali 60 metara da se trase spoje, a oko 5 km moraše odmah da se popravlja. Kao trg Slavija u BGD koji je završen da bi se odmah popravljao.

Dobro, čuli smo da će novi LE-timovi da budu odgovorniji. A kako će stari da odgovaraju. Za udruženi građevinsko-zločinačko-lopovski projekat. Gde su pravila struke? Na primer – i finansijer (treba da) ima nadzor i izvođač (koji je uredno plaćen, gde su pare) i država i struka. Da l’ je moguće da su svi bili samo aljkavi? A šta ako su se dogovorili da uzmu pare i upropaste? Sve je moguće, ja pitanja nemam više. A vi?