Rupa u Z(ebri)AKONU 1Foto: Predrag Mitić

Poslednji primer, uživo, na korak od kuće. Jedne noći zateknem na velikoj raskrsnici kraj Plavog mosta dva omanja kamiona na trotoaru. Baš na površini što je više puta urnisana (i nije popravljena) parkiranjem teških mašina koje su „rehabilitovale asvalt“.

Ovi kamioneti su dovezli opremau za crtanje zebri. Odmah uočavam i apsurd koji me tera na zafrkanciju radi lakšeg objašnjenja.

Dakle/m, (ovako, sa M, kaže jedan poslanik) na delu je Odeljenje za horizontalno krečenje po ulicama Ministarstva za krpljenje saobraćajnica. Srećom izgleda da je farba baš za to, a ne kao prvi put po rekonstrukciji Slavije, neka molerska što se odmah razmazala. Imaju i „lenjire“ i metarsku traku, ali i neki nacrt za rad.

Po njemu jedna zebra treba da se okreči i na mestu gde se stara Mokroluška uliva u raskrsje, bolje reći izliva iz njega, videćete zašto. (Prilažem sliku desno).

Ali, u tom planu nema da je mesečak pre Odeljenje za oblikovanje nepravilnih rupa u geometrijski pravilne („krajcovanje“ rupa) istog Ministarstva jednu, nepoznatog porekla i neodređenog datuma nastanka, pripremilo da je popune kad se sete oni iz Odeljenja za popunu oblikovanih rupa asvaltom ( takozvano „pendžetiranje“ kolovoza). A ona se našla baš u tlocrtu zebre.

Još, obratiti pažnju na debelu zaustavnu liniju pred izlazak na put s prvenstvom. E, ona po planovima Odeljenja za komplikovanje saobraćaja istog Ministarstva, na tom mestu nije potrebna, jer ulica nije dvosmerna, već jednosmerna udesno. To je uvedeno relativno nedavno, pouzdano na inicijativu nekog vlasnika parcijalnog interesa sa dobrim pozicijama.

Odeljenje za vodoravno krečenje o tome svakako nije obavešteno kao ni o tome da je znak, inače rasklimatano postavljen kojim je „proglašena jednosmernost“ ubrzo po postavljanju ukraden. A i da nije ukraden, malo ko ga je poštovao. Tako da je ulica možda faktički i dvosmerna usled krađe znaka, čemu se protivi onaj plavi što nije ukraden i strelicom upozorava da treba da se skrene u jedno divlje sokače.

I sad, nije reč RUPA jedina analogija („sličnovetnost“- izum B. A.) sa popunjavanjem „Anine rupe u zakonu“ (premijerka) koju je predložila njena potpredsednica (Vlade Srbije) Zorana. A povodom štrajka beogradskih taksista zbog konkurencije CarGo (čitati, car je go).

Dakle, da se uozbiljimo, premijerka Brnabić tvrđaše i tvrdi da „kargoovci“ ne krše zakon, nego koriste valjda zakonitu rupu u zakonu, dočim potpredsednica Vlade i za puteve i saobraćaj Mihajlović tvrdi da je rupa nezakonita. A poslednji put kad je čuh reče „kompromisno“ da „ako ima rupe, ajde da je popunimo“.

Za to ko je za rupu odgovoran, ili ako nema rupe, ko je uopšte odgovoran, naravno, beše neodređena, nije njeno Ministarstvo, već niz drugih subjekata. Poput naših zafrkantskih odeljenja za ovo, za ono… Grad, inspekcije. Čija li su ona, jesu li veze s njima prekinute pa Vlada na njih nema uticaja (osim kad interventno za Grad vadi pare iz rezervi za gradski budžet).

A da nije neko ukrao znak? Čitaj – ekspoze!