Starotipan i dugotrpan 1Foto: Radenko Topalović

Onomad, opet na državnom radiju čujem da je tog dana „Velika Gospojina koju u narodu zovemo Uspenje Bogorodice… (a nije obrnuto!?). I još, da je njenu fresku u manastiru Mileševa naslikao „slikar Vizanzinac iz Istambula“ (a nije iz Konstantinopolja!?) Čovek mora da se malo rastuži kad se ovakve frljoke i – tako smo nekad zvali gluposti teže od lapsusa, čuju i šire na najzvaničnijem mediju u državčetu.

Nisam mogao da ostanem dužan ovom primeru, a, uz to, na neki način mi se i uklapa u temu kakve povremeno ovde pokrećem – nove reči, takođeispaljene, ali zanimljive za razmišljanje. Pa i usvajanje!

Nedavno jedan rođak (osam razreda osnovne u dubokoj provinciji pre 60 godina, plus JNA) u razgovoru, hoteći da ukaže baš na stepen svog obrazovanja, a i prirođenu patrijarhalnost (plus, čovek starog kova) reče da on nešto smatra kao STAROTIPAN. Prijatno me iznenadio, ne toliko ovaj pojam, koliko da ga baš on iskuje.

Odmah sam ga pohvalio, šaleći se da je reč bolja od recimo OLDTAJMER.

I zaista, ako se ovaj neologizam uporedi sa, njom deluje bogatije, podrazumeva i stariju krštenicu, ali i neka ljudska, duhovna svojstva, dok oldtajmer više upućuje na izgled i tehničke karakteristike.

Nekoliko dana potom, jedan privrednik iz Leštana koji je udostojen državnom pomoći za neku novu tehnologiju, pa je zaslužio i propagandno-reklamnu posetu ministra S. Malog, zahvaljujući se, pogreši u uzbuđenju valjda, pa reče da je proces priprema za početak nove proizvodnje bio DUGOTRPAN.

Ova ispala mi se još više dopala, jer je lapsus nehotice, u četiri sloga i sa devet slova imenovao nešto što bi pokazala svaka obimna sociopolitička analiza, da zapravo živimo u sistemu, u društvu koje je dugotrpno.

Loše i zlo ovde se trpi beskonačno, često jer se ne zna za bolje.

Dugotrapan – kako to gor(k)do zvuči! A jezički gledano, zamenjuje mnogo loših metafora, posebno onu poslednjih godina najizlizaniju – o kuvanju žabe. Sistemu, vlasti, državi – posebno ovima, odgovara dugotrpnost (drugo je trpeljivost!) društva, naroda.

A ovaj, sistem, predugo pararzitira baš zahvaljujući DUGOTRPNOSTI u tom „društvu primitivnog populizma“, kako ga tačno i sveže oceni ona divna profesorka iz sindikata Nezavisnost na nedavnom protestu.

A, da bude još gore u DRUŠTVU PRIMITIVNOG POPULIZMA DUGOTRPNOST se predugo održava zahvaljući PREVLASTI STAROTIPNIH u njemu.

Pra(J)vite nove pokrete i promene na osnovu dugotrpnosti starotipnih!

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari