O istoriji ovde nema mnogo šta da se priča. Preteča ovog mesta uz obale Središnjeg nemačkog kanala, veličine Save, bilo je poznato samo po obližnjem istoimenom zamku i feudalnom posedu, a tek kada je ovde počela da se proizvodi „buba“, 1939. počelo je da se formira prvo industrijsko naselje, a onda i čitav grad. Sada ovde živi i radi više od 120.000 ljudi što je za nemačke pojmove, pa i za neposrednu okolinu, prava „sića“.

Međutim, fabrike Folksvagena ovde zauzimaju površinu od nekoliko kvadratnih kilometara i to je najveći auto pogon na jednom mestu na svetu, a zanimljivo je da se turisti sprovode i kroz takozvanu Hitlerovu halu, u kojoj se još proizvode automobili. Potpuno nadrealno deluje obilazak tih zidanih, sedam- osam decenija starih, ali veoma očuvanih hala dugačkih više od 1,5 kilometra, s pogledom na robote koji rade sve umesto radnika. Njih možete videti samo na biciklima, kako se vozikaju unutar ovog mastodonta i nadgledaju da li sve u redu. A koliko je sve ovde sve veliko i prostrano svedoči i podatak da kroz kompleks vodi 75 kilometar puteva i da tu radi 23.000 radnika pored 1.150 robota. Oni zajedno proizvedu više od 4.000 automobila dnevno, pretežno golfova, džeta i turana.

Autoštad, iliti autograd, u neposrednoj blizini, otvorio je kapije sredinom 2000, i vrlo brzo postao neozabilazna tačka turističkih grupa, koja sasvim sigurno, donosi dodatni profit automobliskom koncernu. Kada se ovde nađete, zaboravite na vreme, jer je u svakom kutku nešto zanimljivo i interaktivno. Muzej oldtajamera je zato samo šlag na torti zanimacija koje ovde možete da doživite, a mališane je „opasno“ uvesti, jer posle niko živ ne može da ih odvuče kući. Svota kojom ćete prilikom toga olakšati novčanik za lukave dečje zamke preti da vam zagroča život.

Ovde možete i sami da dizajnirate automobil svojih snova s nekoliko jednostavnih klikova i poslati na mejl takav self-dizajn umesto dopisnice. Vaše mašte delo će vrlo brzo robotske ruke pretočiti u model u glini, a jedna od najpoželjnijih atrakcija je trodimenzionalni bioskop, u kome se stolice pomeraju i tresu u ritmu lude vožnje kojom će vas prevesti jedna „pomahnitala“ nova buba. Futuristička je i auto-kula gde do određenog modela automobila stižete liftom kao iz naučno-fantastičnih filmova. Na kraju, kada se umorite, možete da predahnate na džinovskoj ljuljašci iznad jezera, a kome je dosta aktivnosti tu su brojni restorani. Radionice i laboratorije za mlade su odličan primer kako možete zabaviti dečurliju dok vi ispijate dunkl pivo i sladite se pozamašnom kari-kobasicom u restoranu, kojih ovde godišnje nestane 1,5 miliona komada u stomacima gladnih posetilaca.