Oni su glasali na 436 biračkih mesta, navodno u sve 23 kosovsko-metohijske opštine, u pet okruga i u raseljeničkim centrima u „ostatku“ Srbije.

Birački spiskovi su nakon Kumanovskog sporazuma pravljeni na osnovu „iseljene“ dokumentacije Pokrajine, a osnov za njih su predstavljali spiskovi još iz 1996, kada se sumnjalo da su prekrajani i na kojima gotovo da nije bilo Albanaca, koji su devedesetih bojkotovali sve izborne aktivnosti pod kontrolom Beograda.

U Srbiji je, inače, od 1990, prvo kao u republici sa dve pokrajine u sastavu bivše SFRJ, zatim u SR Jugoslaviji (nakon usvajanja žabljačkog ustava 1992), potom u Državnoj zajednici Srbija i Crne Gora (od 2003) i na kraju u „inokosnoj“ Republici Srbiji (od 2006) bilo osam parlamentarnih izbornih ciklusa u kojima su primenjena četiri izborna modela.

U vreme neprikosnovene vlasti SPS Slobodana Miloševića, AP KiM je bila „nepresušni rezervoar“ glasova, jer su Albanci bojkotovali izbore, pa je na osnovu izbornog sistema, gde je KiM bilo posebna jedinica, ili čak u sastavu nekoliko njih, svaki glas kosovskih Srba i Crnogoraca (uglavnom za SPS ili SRS) vredeo višestruko.

Po većinskom sistemu sa dvokružnim glasanjem održani su samo prvi izbori 1990. godine. Tada se glasalo u 250 izbornih jedinica za isto toliko poslanika, u dva kruga. Novi zakon se donosi 1992, kada je uz pritisak opozicije uveden proporcionalni sistem, a broj izbornih jedinica je bio devet. U decembru 1993. održani su prevremeni izbori, po istim pravilima, ali su za potrebe ovog glasanja delom promenjene granice izbornih jedinica na KiM. Izmenama zakona iz 1996. broj izbornih jedinica je ponovo povećan, ovog puta na čak 29.

Posle petooktobarskih promena 2000. usvojen je zakon, koji u suštinskim odredbama i danas važi, a po kome se 250 poslanika bira po proporcionalnom sistemu u Srbiji kao jedinstvenoj izbornoj jedinici (u čijem je sastavu i Kosovo). Naravno, na KiM ni pod ovim okolnostima na izborima Srbije nisu glasali Albanci, koji ovih 11 godina imaju izbore za parlament Kosova, na kojima učestvuje i deo kosovskih Srba.