Malo kasnije biće sve jasnije 1

Naš današnji naslov mogao bi se nazvati i onom narodnom:“drži vodu, dok izbori odu“.

Nasmejana lica ansambla „Optimist“(predsednik kao prvi vokal, i premijerka i ministar kao dva prateća vokala), nas sa svih naslovnih strana i svih nacionalnih ekrana, svakog dana ubeđuju „koliko je Srbija jaka“. Šta je sve poklonila svojim građanima i preduzećima.

Prvo od njih uzela, pa im sada poklonila. Niko ne treba da se plaši za posao i egzistenciju. Tu su jaka država i samouvereni „Optimisti“.

Tako će se pevati i igrati sve do 21. juna. Baš sve isto kao u starom paradoksu „obrnute ekonomije iz vremena SM-a, o „dve Srbije“.

Prva Srbija ne postoji, ali se vidi na RTS-u, i zato postoji.

Druga Srbija postoji, ali se ne vidi na RTS-u, i zato ne postoji. Pri tom, kod SM-a je bio samo RTS(TV Bastilja, kako su je tada prozvali). Sad je lista proširena.

Još nekoliko televizija sa nacionalnom frekvencijom. Sve u ritmu ansambla „Optimist“.

Pomalo je nejasno, zašto nije doneta uredba ili leks specijalis da se svim državnim organima do dana „D“ zabrani objavljivanje bilo kakvih statističkih podataka, koji su suprotni pesmama ansambla „Optimist“. (Kao ono što su doneli u vreme vanrednog stanja, da niko ne sme da javno zucne, osim predsednika, vlade i dva-tri doktora. Toliko ova uredba beše taragikomična, da je sutradan povukoše).

Sada bi mogli da donesu sličnu uredbu. Ko sme, i šta sme da priča.

Osim „Optimista“ može i svanična statistika (Ministarstvo finansija i Zavod za statistiku) samo ako su podaci „kompatibilni“ za podacima ovlašćenih lica.

Da se ne desi da predsednik i ministar objave radosnu vest da je BDP u prvom kvartalu porastao za 5 posto, u odnosu na isti period prošle godine, a da na zvaničnom sajtu Ministarstva piše da je pao 1,8 posto. Ili da se sada objavljuju ostali „uznemirujući“ podaci.

U periodu januar-april izvoz pao za 7,7, uvoz za 4,6, a pokrivenost uvoza izvozom smanjena za skoro 4 posto.

U aprilu industrijska proizvodnja manja od mesečnog proseka u 2019.godini za 20,8, a u odnosu na april prethodne godine za 16,6 posto.

Broj turista, sa sve vaučerima manji duplo od aprila 2019.godine. Od 380 kategorisanih hotela, samo dva-tri stvarno rade.

Dosta. Samo lepe vesti. Prosečne neto plate u prva tri meseca stigle i prestigle 500 evra. Najzad. Posle toliko meseci i godina čekanja. Tu vest maksimalno „gaziti“.

Pošto Zavod za statistiku, objavljuje 55 dana nakon isteka meseca, za april će podaci stići 25. juna. Taman. Ne mora se primenjivati zabrana.

Jer će se posle 21. juna i prebrojanih glasova, sve „prekomponovati“. Kao kod korona virusa. Od nebitnog i najsmešnijeg, do vanrednog stanja i strogog karantina. Vlast je uzeta, moramo se vratiti u stvarnost. Svet, Evropu, pa i Srbiju je zahvatila velika ekonomska kriza.

Sa (još) nesagledivim posledicama. Svi su zabrinuti. Stotine miliona ljudi će ostati bez posla. Privreda će pasti i do desetak posto ove godine. Što čitav vek nije zabeleženo. Neke važne delatnosti, kao turizam, će pasti i do 80 posto. Niko pouzdano ne zna šta će biti sa globalnom svetskom ekonomijom.

Preti li zatvaranje i jačanje strategije samoodrživosti. Što je dodatna opasnost za već uzdrmanu ekonomiju. Zato na  sve strane „lete“ hiljade milijardi evra i dolara. Da se odgovori krizi. Da privreda i građani prežive.

Tako će i naš ansambl „promeniti ploču“. Možda i dva prateća vokala. Pevaće o problemima i iskušenjima. Velikom radu i naporima.

Stezanju kaiša, ako zatreba. Jedino će refren ostati sličan. Kad je teško, „Optimisti“. Vi ste nas izabrali, mi ćemo vas čuvati.

Samo gledajte naše nacionalne ekrane i naslovne strane. Pa ćete se sami uveriti. Ako nemate dovoljno para za prodavnicu i račune, ne brinite se.

Strpite se kao i do sada. Biće. Setite se da smo nekoliko meseci pre 21.juna, obećali platu od 900, i penziju od 400 evra.

Leta Dvadeset petog.

Dugo ćete čekati. Nije važno ni što verovatno nećete dočekati. Lepo je samo kad se čeka (Desanka Maksimović). Ako ste 500 evra čekali četiri godine, ni čitava decenija nije mnogo za 900 evra.

Tada će, kao i sada biti najvažnije, da nekoliko meseci pre juna 2025. godine, „Optimisti“ opet zasviraju poznate narodne predizborne pesme. O sveopštem blagostanju. Jakoj državi, šampionu ekonomskog rasta i napretka. Sa pažljivo izabranim „pozitivnim“ ciframa.

Malo kasnije biće sve jasnije. Dok jednom ne bude kasno. Ako već odavno nije.

Autor je ekonomski analitičar