Obrnuta ekonomija

Dragan Vujadinović

Po stručnom obrazovanju magistar marketinga. Najviše vremena u profesionalnoj karijeri proveo u SOUR Valjaonica bakra i aluminijuma Sevojno i u Valjaonici bakra. u dva mandata bio narodni poslanik u Skupštini Srbije, a potom i predsednik opštine Kosjerić. Do sada objavio blizu 1.000 autorskih tekstova koji su sabrani u pet knjiga, pod zajedničkim imenom “Obrnuta ekonomija”.

Hoćemo, nećemo

Prvo dve vesti. Dobra i loša. Dobra je što je jedino ovlašćeno lice (ostali nisu odavno u mandatu), posle dugog odbijanja (nema para), najzad prihvatilo činjenicu da privreda nijedne zemlje na svetu, bez pomoći države ne može da preživi pandemiju.

Dug je najbolji drug

Ovih dana usijanim društvenim mrežama kruži sledeća pošalica. Dug Srbije je 2012. godine iznosio 15 milijardi evra. Vučić: Preti nam bankrot!. Dug Srbije 2020. godine iznosi 33 milijarde evra. Vučić: Najbolji smo u Evropi. Što nije baš tačno. Niti bi bilo, ruku na srce, da nije bilo korone.

Do Evrope dva putića…

Vode na dve strane (nekadašnja čuvena pesma Lepe Lukić). Zapad ili Istok. Evropa ili Rusija i Kina. Kad bi slušali narod, lako bi se odlučili. Tamo kuda odlaze svake godine po više desetina građana Srbije.

Poluprazna korpa (2)

U prošlom broju smo, na bazi zvaničnih podataka Ministarstva finansija i Zavoda za statistiku, utvrdili: da je prosečna neto zarada 2019. godine iznosila 54,9, prosečna potošačka korpa za tročlanu porodicu 71,4, a minimalna 37,1 hiljadu dinara.

Poluprazna korpa

Priču o tome koliko smo bogati na RTS-u i drugim nacionalnim televizijama i naslovnim stranama, a koliko siromašni u svojim novčanicima i kesama iz prodavnica, počinjemo jednom dobrom vešću.

Turizam na respiratoru

Uvek se govorilo da je savremeni turizam, pogotovo od kada su krenuli u "beli svet" Rusi i Kinezi, grana sa najvećim stopama rasta i perspektivama. Najmanje osetljiv na sve ekonomske krize.

April u Beogradu

Ministar Mali čestitao radnom narodu praznik rada i poručio da je Srbija primer "dobre prakse" kako država u vreme pandemije vodi računa o radnicima.

Kolji vola za sto evra

Ovih sto evra postali šlager sezone. Od samog starta. Kao i sve drugo, prvo ih je predsednik saopštio, pa ih onda vlada "prihvatila" i desetog aprila, ministar javno ozvaničio.
PrvaPoslednja