Beživotni ministar za životnu sredinu 1

Tako je juče predsednik Vučić premijerku pitao: „Je l’ ti živ ministar za životnu sredinu?“, ali je ostalo nepoznato šta mu je ona odgovorila, mada bi joj bilo najbolje da je odmah počela da leleče.

– Predsedniče, pa vi niste čuli? Ministar za zaštitu životne sredine je upravo riknuo! – zalelekala je Brnabić.

– Greota, mlad čovek! A od čega je riknuo? – pitao je predsednik.

– Od vazduha! Samo je dvaput udahnuo, i izdahnuo svoju plemenitu SPS dušu – nastavila je Brnabić.

Za to vreme, ministar ekologije osmišljavao je sopstvenu čitulju: „Poslednji pozdrav Goranu Trivanu, ministru za zaštitu životne sredine u Vladi Republike Srbije koji nas je napustio posle kraćeg i teškog zagađenja za koji je kriv Đilas. U potpisu: Uvek njegov Goran Trivan i ostala mnogobrojna rodbina i mnogobrojni socijalisti.“

Od ministra se prigodnom čituljom oprostio i predsednik: „Poslednji pozdrav N.N. licu, beživotnom ministru za zaštitu životne sredine u Vladi Republike Srbije, koji nas je napustio zato što mnogo bolje živimo. Večno ćemo ga pamtiti, predsednik Vučić i ostali mnogobrojni naprednjaci.“

Ta čudna poetika predsednikove čitulje nastala je zapravo iz njegovog jučerašnjeg izlaganja gde je otkrio i sledeće: „Zagađenju vazduha doprinosi i to što je porastao standard građana pa je više automobila. Vazduh je lošiji onoliko koliko nam je standard viši.“

To znači da građani u Švedskoj, Nemačkoj ili Norveškoj imaju visok standard al’ im to ništa ne vredi, jer koji će ti moj standard, ako zbog standarda moraš da rikneš.

Tako da predsednik predano radi na tome da nam standard ne bude baš mnogo visok, nego da raste postepeno, kako bi građani lakše preživeli povećanje standarda koje je postalo pošast savremenog čovečanstva. Više Nemaca je poginulo zbog visokog standarda nego što ih je pobio Bata Živojinović.

Norvežani, recimo, mole Boga da dostignu privredni rast i BDP Srbije, kako ne bi pocrkali od previsokog privrednog rasta i BDP-a Norveške.

– Ja sam građanima uvek govorio, bolji život je loš po zdravlje. U Švedskoj na svakih šest sekundi pogine jedan čovek zbog visokog standarda – samo se još čeka da nam predsednik lepo objasni zašto su naše reforme malko spore, ali zdrave.

Predsednik je u jučerešnjem izlaganju još zaključio da ljudi zbog boljeg standard previše voze kola:

„Dolazeći na posao video sam da je u skoro svim kolima po jedna osoba!“, rekao je predsednik, mada nije isključeno da će već sutra primetiti da u nekim kolima nema nikoga, što je još jedan dokaz boljeg standarda, jer se kola sama voze od tačke A do tačke B, što nema na svetu.

Ako je nešto u svemu ovome dobro, to je što možda ne znamo kako izgleda ministar za zaštitu životne sredine, ali smo zato konačno saznali kako izgleda vazduh.

I što će nam se za koji dan u jutarnjem programu obratiti Nada Macura najnovijim savetom: „Molimo građane da ne dišu bez preke potrebe, a ako već moraju da dišu, neka dišu slojevito.“