Gaće Lazara Ristovskog 1

Lazar Ristovski je te filmske predradnje prvi sproveo u delo u istoriji svetske kinematografije, ali je u shvatanju istorijske uloge predsednika Vučića otišao predaleko, skoro u Majčinu, malo selo blizu Beskraja.

Ako je film o kralju Petru istorijska drama bazirana pored ostalog i na prelasku Albanije, film o Lazi Ristovskom koji će neko snimiti jednog dana, biće komedija o neverovatnoj sposobnosti jednog glumca da pred svake izbore pređe kod onih koji su na budžetu.

I neće se zvati „Čarape kralja Petra“, već „Gaće Lazara Ristovskog“.

Lazar Ristovski, dakle, shvatio je istorijsku ulogu predsednika Vučića, pa smo odmah posle tog istorijskog trenutka saznali da u filmu o kralju Petru naslovnu ulogu tumači Lazar Ristovski, dok se zahtevnog rediteljskog posla latio njegov sin Petar Ristovski, a glavne ženske uloge se latila supruga tumača naslovne uloge i izvršna koproducentkinja reditelja Petra Ristovskog, takođe Ristovski, Danica.

Koproducent filma je Zilion film, čiji je vlasnik neki Lazar Ristovski, a filma uopšte ne bi bilo bez jednog čoveka.

Ne, taj čovek nije Lazar Ristovski, iako bi iz spiska svih Ristovskih angažovanih oko „kralja Petra“ to dalo naslutiti. Pa ko je onda taj čovek?

To je predsednik države gospodin Vučić – izjavio je Lazar Ristovski na konferenciji za štampu gde se mogao uočiti presudan uticaj predsednika Vučića na Lazara Ristovskog: potcenjivao je našu novinarku, nipodaštavao je Danas i pokazao da je u velikom Lazaru Ristovskom sve ove godine čučao mali naprednjak.

Stvar je ličnog izbora i lične higijene da li ćete od velikog glumca u 65. godini postati mali naprednjak sa velikim filmskim budžetom, samo da bi snimili neki film u krugu porodice.

Ključna rečenica filmskog projekta o kralju Petru bila je ona predizborna, od pre neku godinu, o Vučiću kao velikom političaru i ostalim mrsomudima koji nisu tako veliki političari jer, valjda, trenutno ne mogu da ti obezbede veliki filmski budžet.

Sve je od početka sage o Vučiću i mrsomudima bilo providno, kao što je providan i mali kućni porodični kasting, koji ne shvataju jedino oni koji su definitivno za Lazu.

I kad se Danas sasvim opravdano upitao – kakav je to film za koji se karte prodaju unapred po naprednjačkim opštinama ko stanovi u Beogradu na vodi, zamerite se Lazaru Ristovskom u snimanju ovog porodičnog filma od nacionalnog značaja. Koji će u svakom slučaju rasvetliti ulogu jedne poznate srpske dinastije. Ne tol’ko dinastije Karađorđević koliko dinastije Ristovski.

Da biste snimili film o kralju Petru koji košta ko Svetog Petra kajgana u današnjoj Srbiji, morate, dakle, biti svesni informerovske sentence da jedan čovek ima muda, dok su svi ostali mrsomudi.

A kad to jednom izgovorite, doguraćete i do filma o Kralju Aleksandru.