Odmah po dolasku u Požegu, elem, domaćini su mi pokazali kako odokativno izgleda vlast u Srbiji: u sali Kluba mladih koju su Požeženi u protestu uredno zakupili na jedan dan od svojih para, da bi priredili izložbu Predraga Koraksića, lokalna vlast je bukvalno tokom noći iznad Koraksovih karikatura okačila uramljene slike predsednika Vučića.

– Al’ smo ih zeznuli! – mora da je rekao lokalni naprednjak kome je takva ideja pala na pamet, a sigurno da mu je padala na pamet sa izuzetno velike visine i to nekoliko puta, jer samo neko koga neka glupa ideja više puta udari u pamet, može da postane član organizacije kojoj smetaju karikature, a nije Al Kaida, ili, na primer Islamska država.

U svakom slučaju dobro je ispalo, jer bolje uramljeni Vučić iznad Koraksovih karikatura, nego neki požeški naprednjak opasan eksplozivom na otvaranju izložbe koji viče „Vučić uekber!“

Sem uramljenog predsednika, na prozore prostorije gde je bila izložba zalepili su Vučićeve postere tako da vas predsednik nekako zamišljeno posmatra dok stojite unutra i gledate Koraksove karikature predsednika.

– Ne smete ništa da dirate! – objasnili su lokalni naprednjaci ljudima koji su zakupili salu na jedan dan, otkud ova iznenadna scenografija, iako je tamo juče, kada su postavljali izložbu, nije bilo.

Naravno, Požeženi u protestu su pametnija vrsta ljudi od lokalnih naprednjaka, pa iako su mogli, nisu poskidali Vučićeve uramljene slike i postere, jer je Koraksova izložba tako dodatno dobila na karikaturalnosti.

Glavni junak karikatura pojavio se tokom noći iznad karikatura, na prozorima i vratima, faktički svuda oko nas. Desilo se čudo, ko ono kad kip Isusa naglo proplače u nekoj crkvi, naročito ako krov crkve prokišnjava baš iznad kipa Isusa, te mu kiša kaplje na glavu.

Verovatno je, čuvši za neverovatnu noćnu akciju požeških državnih ilegalaca, već sutra od muke proplakao i predsednik Vučić, ko kip Isusa kad načisto popizdi, pošto ni predsedniku Vučiću nije baš lako sa svom tvom armijom fanova kojima svakakve ideje padaju na pamet, više puta tokom dana sa veće visine.

Sala Kluba mladih u Požegi, inače, vlasništvo je države, ali nije vlasništvo Srpske napredne stranke, mada su te dve stvari i Srbiji postale isto stanje – drugo pakovanje.

I ko što su u Ivanjici dve nedelje ranije Nušićevi likovi preuzeli Nušićijadu, tako su u Požegi Koraksove karikature preuzele opštinu, tek da ne zaostanu za državom koju su zajednički preuzeli Nušićevi likovi i Koraksove karikature.