Sretenjska verovanja o predsednikovoj rupi 1Foto: Radenko Topalović

Razna narodna verovanja oko Sretenja, Dana državnosti Republike Srbije, najviše su vezana za naše uvažene sugrađane medvede, zato što Srbi obožavaju da idu mečki na rupu.

Ako je Dan državnosti Srbije sunčan dan, kaže narodno verovanje, i medved prekine zimski san, izađe iz jazbine, uplaši se svoje senke i vrati nazad u jazbinu, zima će potrajati još šest nedelja, dva dana, tri sata i 47 sekundi.

Procedura u srpskom narodu za utvrđivanje kolko će da potraje zima, dakle, jasna je ali bezbednosno rizična: za Sretenje Srbin mora da nađe jazbinu u kojoj spava medved, i onda ceo dan da provede ispred jazbine ne bi li saznao koliko će još da traje zima.

U normalnim državama jednostavnijih procedura odavno su smislili meteorološku prognozu, izrazito bezbedniji način utvrđivanja vremenskih pojava, i jedino još Srbi više veruju medvedima nego meteorolozima, pa su svakog 15. februara spremni da idu mečki na rupu, iako bi daleko bezbednije bilo da idu meteorologu na rupu.

Tako da ima i drugih verovanja iz bogate srpske sretenjske prakse odlaženja mečki na rupu: ako medved za Sretenje prekine zimski san, izađe iz jazbine, primeti nekog Srbina u blizni i počne da ga juri, zima će potrajati još najmanje šest nedelja, dva dana, tri sata i 47 sekundi, ali će taj Srbin potrajati još od tri do šest minuta, u zavisnosti koliko brzo ume da trči.

Jedino Srbi idu mečki na rupu da vide ne samo koliko će potrajati zima, nego da vide koliko će potrajati i oni sami ako se medved probudi iz zimskog sna dok oni čuče ispred jazbine, iako bi Srbi, da ne idu mečki na rupu, potrajali znatno duže. Lood narod!

Međutim, među naprednjacima ima nekih novijih sretenjskih verovanja:

– ako glavni urednik Informera na Sretenje izađe iz svoje jazbine a neka žena ga šutnje u zadnjicu, narod će ogrejati sunce.

– ako bizon na Sretenje izađe iz svoje jazbine, i saplete se, pašće Vlada. Đukanović.

– ako predsednik Vučić na Sretenje izađe iz svoje jazbine da podeli Sretenjsko ordenje svima koji su prethodnih godina došli predsedniku na rupu, moći ćete da saznate ne samo ko je prethodnih godinu dana predsedniku došao na rupu, nego i ko je predsedniku prethodnih godinu dana ušao u rupu. Pa je Sretenjski orden prošle godine dobila Uzelac Gordana, novinarka iz rupe, što je svakako podsticaj svima koji dođu predsedniku na rupu da nastave polako u pravcu rupe.

A ove godine će Sretenjski orden dobiti, između ostalih, Laza Ristovski (podržao predsednika Vučića na aprilskim izborima), Radmila Bambić Živković (podržala predsednika Vučića na aprilskim izborima), Konstantin Kostjukov (podržao predsednika Vučića na aprilskim izborima i bio na listi SNS na izborima), Verica Rakočević (podržala predsednika Vučića na aprilskim izborima), što odaje utisak da ordenje nisu dobili za svoj umetnički dojam, nego zato što su došli predsedniku na rupu, pa i učinili korak dalje ka rupi…

Veruje se među građanima & javnim ličnostima, da ako ti predsednik na Sretenje dodeli orden, to je jasan pokazatelj da odlazak mečki na rupu čisto gubljenje vremena, jerbo je mnogo bolje 365 dana predano pokušavati da predsedniku uđeš u rupu pošto je velika verovatnoća da će predsednik potrajati znatno duže od zime, zbog koje se ide na mečki na rupu.

Potrajaće bar šest godina, šest nedelja, dva dana, tri sata i 47 sekundi, jer je sve veći red ispred predsednikove rupe.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari