Grozomorna greška 1gojko vlaovic foto miroslav dragojevic

Nakon što se ta informacija pojavila u javnosti, sramna odluka je ekspresno poništena i ulica se sada zove Taraiška, po delu naselja u Železniku u kome se nalazi.

Emil Perška je pre Drugog svetskog rata bio fudbaler i reprezentativac Jugoslavije. Perška je, pored toga, bio i pristalica ustaškog pokreta i kao takav je izgubio život nakon oslobođenja Zagreba 1945. godine. Ono što izaziva zaprepašćenje u ovom slučaju je to kako je moglo da dođe do skandaloznog propusta, ko je za njega odgovoran i da li će neko odgovarati zbog nanošenja neprocenjive štete ugledu Beograda?

Opravdanja da je reč o zabuni su potpuno neprihvatljiva. Ako se odlučite da po nekom nazovete određenu ulicu neophodno je da znate bar osnovne informacije o toj osobi. Takođe, na Internetu se može naći veliki broj podataka o tome ko je bio Perška tako da je potpuno neverovatno da je neko došao na ideju da pripadnik ustaškog pokreta dobije ulicu u Beogradu. Pitanje na koja bi javnost definitivno morala da dobije odgovor je kome je palo na pamet da se jedna beogradska ulica nazove po ustaškom policajcu?

Inače izmene naziva ulica, između ostalih i ove o kojoj govorimo, sprovodi se u okviru projekta „Ažuriranje adresnog registra“ zbog postojanja potrebe da se ulica imenuje jer je dosad postojala kao „krak ulice Stevana Filipovića“. Naime, nadležni su odlučili da poprečni kraci ulice to više nisu već da, iz nekog samo njima znanog razloga, moraju da postanu posebne ulice. Postavlja se logično pitanje zbog čega bi poprečni kraci morali da budu posebne ulice, odnosno što taj krak i dalje nije deo ulice Stevana Filipovića?

Kada bi gradski čelnici umesto megalomanske želje da sve dosad stvoreno u infrastrukturnom smislu Beograda izmene i daju mu „sopstveni pečat“, svoj posao obavljali odgovornije, temeljnije i stručnije sasvim je jasno da se ovakve grozomorne greške, poput dodeljivanja ulice ustaši, ne bi dešavale i zgražavale sugrađane.