Istinski pank 1Foto: Miroslav Dragojević

Na sarkastično pitanje koje je postavio stiglo je dosta odgovora. Oni koji smatraju da ne postoji podela na „pravi i lažni pank“ ismevali su u svojim komentarima pankere sa takvim stavom.

Ovi drugi su pak pokušavali da iznesu argumente zbog čega pojedine grupe koje tvrde da su pank to u suštini nisu.

Među prvim generacijama beogradskih pankera najgora kletva je bila „izdao/la si Sida i pank“.

Pozivanjem na zaostavštinu preminulog basiste Sex Pistolsa htelo se reći da se neko „prodao“, odnosno odstupio od pankerskih principa.

Suština pank pokreta je da svaki njegov pripadnik teži individualnoj slobodi.

A ta sloboda se sastoji u tome da ga ne zanima šta drugi misle o njegovom izgledu, da uvek beskompromisno iznosi kritiku onoga što vidi kao nepravdu i da nikada ne pravi trule kompromise po bilo kom pitanju.

Ako se kroz tu prizmu analizira tema koju razmatramo, podela na istinske pankere i one koji tu nisu je potpuno ispravna i legitimna.

Kada govorimo o regionu u kome živimo, dva benda koja se sasvim pogrešno u javnosti smatraju pankerskim, Goblini i Hladno pivo, to definitivno nisu.

Bez obzira što se identifikuju sa pankom, njihove poruke nisu buntovničke a zvuk je prilagođen kako bi se svideo mejnstrim kritici.

Jednostavno, ta dva benda ne grade pank scenu već im je cilj da budu deo rokerske.

To ih razlikuje od KUD Idijota, koji su iako prihvaćeni od rok scene imali autentične pank poglede na svet.

Ako pank bend zbog popularnosti i zarade ublaži ili u potpunosti izbaci kritiku društvenog sistema u kome postoje nejednakosti, umesto jasnog ideološkog stava izabere bezbednost satiričnih tekstova, peva o neobaveznim temama umesto socijalnim problemima, umekša zvuk i počne da naplaćuje karte za koncerte skuplje nego što bi trebalo, onda taj bend samo na papiru pripada panku. Ako članovi bendova kompromise prave kako bi dobro zarađivali i živeli u luksuznim kućama, onda oni sa pankom nemaju veze. Shodno tome, grupe poput Green Day, Bad Religion, NO FX i Rancid više ne mogu da se smatraju pankerima.

Nekada su to bili, sada više ne.

Jer da jesu, odnosno da iskazuju istinske pank poruke, praktikuju beskompromisnu kritiku društva, ne bi zarađivali toliko novca kao što je to sada slučaj.

Zato se ne može staviti znak jednakosti između njih i bendova poput Dead Kennedys, Youth Brigade, 7 Seconds i MDC, koji su ostali dosledni pank korenima.

S druge strane, legendarna pank grupa The Exploited je dosta zaradila od koncerata i izdanja, ali nikada nije izneverila svoje principe.

Publiku posmatra kao ekipu a ne resurs za stvaranje zarade.

Potpuno je jasno da deo „pank“ scene želi da živi, zarađuje, ponaša se i bude prihvaćen na način kako to čine rok zvezde. To je njihovo pravo, međutim činjenica je da ih takvo rezonovanje diskvalifikuje kao pankere.