Reč je o projektu Mreže za istraživanje kriminala i korupcije „Krik“ koji, između ostalog, za cilj ima razotkrivanje medijskih dezinformacija i skrivenog reklamiranja.

Obradovao sam se kada je „Krik“ obelodanio da će se baviti takvim temama. U celom svetu, krupni kapital, nastoji da medije pretvori u propagandne biltene za ostvarivanje svojih ciljeva, od kojih običan čovek ne samo da nema nikakve koristi, već trpi i direktnu štetu. Moj novinarski uzor, Amerikanac Geri Veb je svojevremeno zbog razotkrivanja afere finansiranja kontraša u Nikaragvi trgovinom kokainom, bio suočen sa gubitkom posla i potpunim uništenjem karijere samo zato što je stao na „žulj“ moćnicima. Stoga, zdušno podržavam sve oblike istraživačkog novinarstva koji raskrinkavaju mahinacije koje nanose štetu pojedincu i društvu u celini.

Iskreno sam se obradovao što ću na sajtu „Raskrikavanje“ moći da pročitam o načinima na koje bahati zarad povećanja profita, pokušavaju da medije pretvore u platformu za svoju reklamu. Dosad, nisam pročitao ono što sam očekivao što naravno ne znači da toga neće biti u narednom periodu.

Ono što mi se ni malo ne sviđa sa druge strane je to što se „Raskrikavanje“ bavi i stvarima koje nemaju nikakve veze sa idejom koja stoji iza pokretanja sajta. Naime, ekipa „Raskrinkavanja“ lovi, kako ih mi novinari nazivamo, materijalne greške, u medijskim prilozima i tekstovima. Tako se, među prozvanima za greške na sajtu „Raskrinkavanja“, našao i dnevni list Danas u kome radim zbog jednog teksta. Ne vidim na koji način materijalne greške, koje su u konkretnom slučaju a i generalno gledano uglavnom nenamerne imaju bilo kakve veze sa planski plasiranim informacijama bahatih moćnika u medije zarad sticanja određene koristi? Ko radi taj i greši. To važi i za novinare. Ekipa „Raskrinkavanja“ to dobro zna pa mi nije jasno zbog čega je onda kolege koje su bez želje da nekog oštete, postavili na „stub srama“? Smatram da je to potpuno nekorektno i nekolegijalno. Da se razumemo, nemam nameru da pravdam novinarske materijalne greške. Međutim, nije „Krik“ taj koji je nadležan da ih raskrinkava. Ako neko smatra da je oštećen ima pravo da to demanatuje a uredništvo pak može da sankcioniše novinara koji je dezinformisao javnost. Ja, čak ni na svom fejsbuk profilu ne komentarišem greške kolega iz branše jer smatram da ne treba dirati u tuđu profesionalnu egzistenciju. Novinari su radni ljudi koji prehranjuju svoje porodice i veoma su izloženi stresu koji ne treba dodatno produbljivati. Takođe, „Raskrikavanje“ je sasvim pogrešno neke priloge objavljene u Danasu okarakterisalo kao „skriveno reklamiranje“. Kao neko sa 16 godina iskustva u novinarstvu odgovorno tvrdim da su te ocene potpuno netačne i neutemeljene.

Inače, materijalne greške niti „skriveno reklamiranje“ nisu nađeni u mojim tekstovima. Nadam se da će kolege iz „Raskrikavanja“ ovaj tekst shvatiti kao dobronamernu „kritiku“ a svakako treba da znaju da ću se lično solidarisati sa njima, a redakcija u kojoj radim je to već činila, ako se zbog svog rada nađu na tapetu centara moći.