Naci investitor 1Foto: Miroslav Dragojević

Neko će reći, ništa neobično lokalni ultradesničar iz kraja. Čovek iz video klipa jeste žitelj Beograda ali je rodom Amerikanac.

Reč je o osobi koja se zove Robert Rundo, osuđivanom pripadniku njujorške bande a kasnije osnivaču rasističke organizacije „Rise Above Movement“.

Ako pogledate neki video koji je uradio Rundo, od njega ćete dobiti informaciju da je RAM „nacionalistički borilački klub“.

U praksi reč je o takozvanoj „alt-right“ organizaciji.

Ta grupacija u Sjedinjenim Državama je kopija takozvanog „identitetskog pokreta“ u Evropi.

To je svojevrsni pokušaj neonacista i rasista da postanu deo mejnstrim političke scene.

U tom smislu, oni menjaju svoj imidž iz gangsterskog u hipsterski.

Nošenje odela i polo majica je neizostavni deo garderobe. Tako obučenog možete videti i Runda kako recimo pije čaj u Knez Mihajlovoj.

Iako u javnosti pokušavaju da se predstave kao „patriotske atlete“, Rundo i njegovi saborci su u stvari ekstremisti bele boje kože koji smatraju da  „zapadnu civilizaciju ugrožavaju Muslimani, imigranti i Jevreji“.

Kao borilački klub treniraju zajedno pripadnicima neonacističke skinhed mreže „Hammerskin Nation“.

Rundo u Srbiji živi od marta ove godine i blisko sarađuje sa odevnim brendom iz Beograda „Serbon“ koji putem svoje mreže prodaje Amerikančevu modnu marku „Vill2Rise“.

Rundo je svojevremeno posetio i manifestaciju u organizaciji fondacije „Junak“ u Srbiji.

Na video napravljenom povodom te manifestacije primećuje se da njeni učesnici drže transparent na kome piše „Sloboda za RAM“.

To predstavlja njihov čin solidarnosti sa pripadnicima te grupacije čijih nekoliko članova među kojima i Rundo čekaju ishod sudskih postupaka zbog izazivanja nereda na uličnim protestima.

Rundo je inače u Srbiji registrovao i firmu koja se zove Vill2Rise“.

To mu je omogućilo, da kao strani investitor, dobije boravišnu dozvolu u dužini od godinu dana.

Svake godine taj status Rundo, kao neko ko ulaže kapital u Srbiju, ima pravo  da obnavlja.

Iako između SAD i Srbije postoji ugovor o ekstradikciji, dosad niko iz naše zemlje nije izručen američkim vlastima.

Logična je pretpostavka da Rundo na taj način želi da se osigura i eventualno ne odazove pozivu američkih pravosudnih vlasti ako oceni da mu to ne odgovara.

I sada dolazimo do poente u ovom tekstu.

Zarad fanatične želje „da privuku strane investicije“ srpske vlasti biznismenima iz inostranstva nude niz pogodnosti, pa čak i u slučaju kada je reč o ekstremistima sa desnice i ljudima koji su osuđivani.

Šta je sledeće što možemo da očekujemo?

Primera radi, ako neki bivši vođa Kju Kluks Klana otvori fabriku u Srbiji, da li će tom rasisti Vlada omogućiti subvencije?

Udvorički stav srpskih vlasti prema stranom kapitalu inače je problematičan za interese građana Srbije.

Međutim, potpuno je skandalozno da nadležni bez bilo kakvih provera dodeljuju privilegije stranim poslodavcima čak i kad su oni ekstremisti poput Roberta Runda.