Nerazumno razumevanje 1Gojko Vlaović Foto: Miroslav Dragojević

Prema njegovim rečima, vlasnici tih lokala su „između tihog gašenja s jedne strane i pokušaja preživljavanja s druge odabrali ovo drugo jer još uvek nisu dobili ni dinara pomoći od države“.

Izjava Miše Relića je ne samo potpuno neprihvatljiva već je i skandalozna. Predsednik Udruženja noćnih barova i klubova je na taj način izrazio razumevanje za kršenje zakonskih propisa. Epidemiološke mere, poput zabrane rada ugostiteljskih objekta posle 20 sati i organizovanja zabavnih sadržaja sa velikim brojem prisutnih, predstavljaju zakonsku obavezu koja mora da se ispunjava. Relić je pak svojim stavom izrazio razumevanje za kršenje zakona, što je nedopustivo. Kao što svi drugi građani moraju da poštuju epidemiološke mere, kako bismo se izborili sa opakom zarazom, isto tako moraju da ih se pridržavaju i vlasnici noćnih klubova. Oni nisu jedini preduzetnici kojima te mere utiču na posao, te ne može da postoji bilo kakvo opravdanje a ponajmanje „razumevanje“ za to što neki od njih krše ono što je propisano.

Tvrdnja da je vlasnicima noćnih klubova i barova ugrožena egzistencija jer ne mogu da rade posle 20 časova nije tačna. Poznato je da restorani i kafići mogu da rade do 20 časova. Takva mogućnost je pružena i vlasnicima noćnih klubova i barova. Drugim rečima, niko im ne brani da program koji sprovode noću u izmenjenim uslovima praktikuju do 20 časova. U tom periodu mogu da toče piće, kuvaju kafu i služe sokove svojim gostima. Takođe, nisu uskraćeni ni za organizovanje provoda uz puštanje muzike u onom obimu u kome je to dozvoljeno. Dakle, prilika da se zaradi i premosti krizna situacija koju je izazvao korona virus postoji. Međutim, problem je u tome što za vlasnike takvih lokala „to nije nikakva lova“. U noćne klubove i barove izlazi „džet set“ koji ne štedi na naručivanju skupih pića i jela naročito ako su za zabavu zaduženi istaknuti estradni umetnici. Takve žurke donose brdo novca vlasnicima noćnih klubova i to je osnovni razlog zbog čega su oni spremni da krše epidemiološke mere. Znači nije reč o očuvanju egzistencije u uslovima krize zbog epidemije već o gramzivosti i želji da se profitira bez obzira na okolnosti i posledice.

Takav način rezonovanja ne samo što je nemoralan već je štetan i opasan. Poznato je da su upravo noćni klubovi mesta na kojima se najviše širi korona virus. Niko nema pravo da zbog lične koristi ugrožava zdravlje i živote drugih ljudi. Za takve stvari ne da ne sme da postoji razumevanje već je potrebna nulta tolerancija. Stoga, svako kršenje epidemioloških mera u tom segmentu treba najoštrije kažnjavati.