Vacićevo "rimsko salutiranje" 1Foto: Luca Marziale / Danas

U medijima je ovih dana osvanuo snimak Miše Vacića, predsednika Srpske desnice na kome se vidi kako govori pred grupom ljudi u zatvorenom prostoru.

S obzirom da je na fejsbuk stranici Srpske desnice objavljena informacija da je delegacija te organizacije na čelu sa Mišom Vacićem boravila „na samitu desničara u Rimu“ a da u svom govoru Vacić pozdravlja „svog prijatelja Roberta“ dolazi se do zaključka da je on bio na skupu ekstremno desne italijanske političke partije Forca Nova čiji je lider Roberto Fiore, deklarisani fašista skoro dvadeset godina proveo u izbeglištvu u Velikoj Britaniji kako bi izbegao hapšenje jer je u Italiji bio optužen za terorizam.

Fiore je i predsednik Alijanse za mir i slobodu, međunarodne organizacije koja okuplja ekstremno desničarske pokrete iz cele Evrope a čijem skupu u Italiji je prisustvovao i Vacić.

Pozdravljajući okupljene, Vacić je naglasio da se nalazi u „večnom gradu Rimu“ te da je „kada je u njemu svako dužan da se ponaša kao Rimljanin“ visoko uzdigao desnu ruku, na identičan način kako su to svojevremeno radili Bento Musolini i Adolf Hitler.

Takav čin Vacić je obrazložio rečima da je to „rimski pozdrav“, aludirajući da su na taj način salutirali vojnici starog Rima.

Tačno je da su oni to činili međutim dobro je poznato da su taj pozdrav preuzeli prvo italijanski fašisti a za njima nemački nacional-socijalisti i svi drugi nacistički pokreti.

Jedini koji i danas koriste uzdignutu desnu ruku kao pozdrav su neonacisti. Kao što izvorno simboli naci-fašističke ideologije nisu bili kukasti krst i kolovrat tako nije bio ni salutiranje rimske vojske.

Međutim, sve nabrojano je kompromitovano upotrebom od strane naci-fašista jer su pod tim simbolima učinjena monstruozna dela, a između ostalog bila je i okupirana Srbija u Drugom svetskom ratu.

To što Miša Vacić smatra da je normalno prisustvovati skupu koji organizuje partija deklarisanog fašiste i okupljene na njemu pozdraviti na isti način kako su to činili naci-fašisti je svakako neprihvatljivo.

Međutim, postoje stvari koje su još problematičnije od tog Vacićevog čina.

Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je svojevremeno priznao da je razgovarao telefonom sa Mišom Vacićem. Postavlja se pitanje zbog čega predsednik Vučić uopšte komunicira sa čovekom koji sarađuje sa neofašistima.

Podsećanja radi, kada se iz Italije u Srbiju vratio Goran Davidović, svojevremeno dovođen u vezu sa zabranjenom neonacističkom organizacijom Nacionalni stroj i bivši član „Razor 88“, „zvaničnog benda“ neonacističke skinhed grupacije „Krv i Čast Srbija“, Vacić mu je poželeo dobrodošlicu.

Ono što je takođe neprihvatljivo je da je čovek koji pozdravlja naci-fašističkim pozdravom svojevremeno bio postavljenik u Kancelariji za Kosovo i Metohiju na predlog tadašnjeg njenog direktora Marka Đurića.

Vacić je osoba koja veoma često gostuje na provladinim televizijskim stanicama i dobija priliku da priča na razne teme.

Ono što je najtragičnije je to da vlast u Srbiji kao i mediji njoj naklonjeni ističu svoju antifašističku orijentaciju ali sa druge strane kontaktiraju i svoj prostor ustupaju ljudima koji su bliski međunarodnim neofašističkim krugovima.

To je potpuno licemerno i za svaku osudu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Vacićevo „rimsko salutiranje“”

  1. Blagy rec „licemerno“. To je vise nego zastrasujuce, posledice takve politike uveliko se vide i cuju! A ono sto je jos gore ni opozicija ne reaguje na to. Sta vise mislim da velika vecina to podrzava!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.