Vakcina pomaže 1Foto: Luca Marziale / Danas

Prve simptome korona virusa osetio sam u subotu uveče 21. avgusta kada sam počeo intenzivno da kašljem. Tokom spavanja, primetio sam da kašalj ne jenjava iako sam u ležećem položaju i tada sam počeo da brinem.

Ujutro sam se osećao loše i iscrpljeno. Nakon što sam ustao bilo mi je bolje pa iako sam i dalje kašljao ponadao sam se da nemam koronu. Međutim, u popodnevnim časovima osetio sam bol u mišićima i malaksalost a u toku noći i groznicu i tada sam bio već gotovo potpuno siguran da sam se zarazio.

Situacija se nije popravila ni u ponedeljak te sam sutradan odmah po buđenju otišao u najbližu kovid ambulantu da se testiram. Posle višesatnog čekanja urađen mi je bris i krvna slika i rezultati su pokazali da sam zaražen. U trenutku dok mi je doktorka to saopštavala osećao sam se grozno i nemoćno.

Dok sam se vraćao kući rutina ljudi na ulici za mene je u tom trenutku izgledala kao potpuno drugi svet kome ja više ne pripadam. Ubrzo sam saznao da sam zarazio majku i tri drugara pa me je zbog toga grizla savest.

Takođe, pojavio se strah kako će mama podneti virus jer ima 71 godinu. Posebno me je bolelo jer sam koronu dobio iako sam se skoro godinu i po dana veoma pažljivo čuvao i poštovao propisane mere.

Zbog iskustva koje sam imao mogu da iznesem par zapažanja koja će ljudima koji se nisu susreli sa koronom a žele da to tako i ostane možda biti korisna. Da počnem sa tim da i vakcinisana osoba može da oboli od kovida. Ja sam primer, jer sam primio dve doze „sinofram“ cepiva, i svejedno sam se zarazio. Takođe, vakcinisana osoba može da prenosi virus drugima.

Ja sam se zarazio od osobe koja je vakcinisana a u trenutku našeg susreta nije imala bilo kakve simptome. Sam sam nakon toga prenosio virus. Korona se može dobiti i tokom leta i napolju što je opet moj slučaj. Preduslov za to je da susret bude upriličen noću kad se virus lakše širi. I to se desilo kod mene.

Ono što je najvažnije naglasiti je da vakcina pomaže jer gotovo svi koji su je primili, imaju lakši oblik bolesti, leče se kod kuće i relativno brzo se oporave. U redovima ispred kovid ambulante sam susretao nevakcinisane ljude koji po sedam i više dana ne mogu da spuste visoke temperature što ako ste vakcinisani nije slučaj. Moja majka je vakcinisana i kao lakši slučaj lečila se kod kuće.

Ja sam se pak, baš zbog vakcine, veoma brzo oslobodio većine simptoma koje sam imao. Oboje smo sada izlečeni. Tako da svi koji su u mogućnosti treba da se vakcinišu jer će na taj način stvoriti dobru zaštitu od virusa.

Na kraju, uz zahvalnost zdravstvenom sektoru koji je u prvim linijama odbrane od virusa, želim da izrazim solidarnost sa svim ljudima koji u ovom trenutku čekaju ispred kovid ambulanti na pregled. Onima koji se leče, u bolnicama i kod kuće, želim brz oporavak a svima ostalima da se čuvaju uz iskrenu nadu da će pošast koja nas je zadesila nestati na proleće ili najkasnije na leto.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

11 reagovanja na “Vakcina pomaže”

  1. „Vakcinisani“ će živeti večito, kao što je zapisano u uputsvima za te „vakcine“. Za „revakcinisane“ se ne zna, još uvek, dok ne objave adekvatne peer-reviewed studije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.