Jezički greh Sovilja 1

Bilo koji Aleksandar Vučić, iz Car Go, iz Beograda, Vrbasa, Valjeva…. kao građanin i privatno lice, u privatnom krugu, može da se, šali, šegači, sprda, zeza…

… ali kada to svakodnevno, glumeći prisnost, nimalo privatno već javno, radi predsednik republike i široke ruke „časti“, novinare imenicom ološ, ili ironično proziva „hej ti stručnjak“, a takvi su, podrazumeva se, iz „neprijateljske Soroševe, Šolak-Đilasove, američke, CIA ili luksemburške televizije“sa kojom neće da se zavitlava, onda stvarno ne razumem zašto, njegovi savetnici, najbliži i širok krug simpatizera ne mogu da istrpe istu reč, dakle, infinitiv glagola zavitlavati, koju je dvosmerno, upotrebio i novinar televizije N1 Miodrag Sovilj?

Quod licet Iovi, non licet bovi!

Čak da je Aleksandar Vučić, na mestu predsednika Srbije, pomislio da je Jupiter, a svi oko njega volovi, nemoralno je, nenormalno i veoma opasno da branioci njegovog lika i dela, jezički greh mladog Sovilja, proglase neoprostivim, malte ne smrtnim grehom, jer je toliko iznervirao predsednika da je morao da završi na aparatima u bolnici na kardiovaskularnom odeljenju!

Da li su kreatori ovog monstruoznog spina svesni šta bi se dogodilo da je slučajno krenulo po zlu, ne samo Sovilju, N1, već svim građanima Srbije? Na svu sreću nije i predsednik se, hvala bogu, oporavio, zahvalio lekarima i svima koji su bili zabrinuti za njegovo zdravlje a juče u prvom pojavljivanju posle bolnice eksplicitno naglasio da je njegova bolest hroničan umor i nema nikakve veze sa postavljenim pitanjem Ipak, napadi na N1, Sovilja i Ćosića, izmišljanje novih stvari, poturanje starih slika, montiranje laži, nije perverzna inverzija kako je rekao Vučić aludirajući da neprijatnosti doživljava samo on i njegov tim saradnika, već obrnuto!

Da blasfemija bude veća sve vreme dok su se čekale vesti sa VMA i u subotu i u nedelju, u gornjem levom uglu Happy TV čak i za vreme najbljutavijih sadržaja Parova, što je mnogo neumesnije od pomenute reči, najavljivao se ekskluzivni intervju sa predsednikom! Dobro je što je predsednik odložio gostovanje i što se pridržava saveta lekara. Loše je što se horsko natpevavanje njegovih sledbenika i difamacija N1, pretvorila u takmičenje bacanje kamena s ramena na tu televiziju, a istovetan sadržaj koji listom svi izgovaraju, podseća na 16 i po hiljada identičnih naprednjačkih amandmana u Skupštini da bi opoziciji pojeli vreme!

Tako se i ovim štancovanim napadima guta neko vreme da bi se izmišljenim prekrili stvarni skandali! Bujica pogrdnih reči prema Sovilju i N1, očito je poslužila nekima u vlasti da zatrpaju suštinu profesionalnog pitanja o aferi neviđenih razmera, trgovini oružjem i povezanim licima iz samog vrha države.

Da aktuelna vlast, umesto, srdžbe i sablažnjavanja, umesto huškanja i pujdanja javnosti protiv N1 da bi je ućutkala , svoje kapacitete usmeri na razvijanje tolerancije i dijalog lakše bi se disalo i komuniciralo u zemljici Srbiji. Sistematsko uništavanje jedne mlade redakcije, (ima i ona svoje porodice i tegobe, i nije odgovorna za državne poslove, ali odgovorno, kako kaže bez kompromisa, o njima postavlja pitanja, otvara rasprave ) bez čijeg informativnog programa javnost ne bi saznala mnoge informacije, jeste pokušaj potpunog uništavanja pluralizma i uspostavljanja totalne medijske kontrole, što je obrnuto i inverzivno od usvojenog evropskog pravca!

Činjenica, takođe, da je, neverovatan, furiozan tempo i frekvenciju pojavljivanja u javnosti sam sebi odredio predsednik, postavljajući se kao kišobran i zaštitnik, najblaže rečeno, kontraverznih likova i njihovih aktivnosti, da je bezbroj puta ponovio da je najodgovorniji za sve što se događa, i demonstrirao da je svakom loncu poklopac i kao tužilac i sudija istovremeno, nespojiva je sa iole razvijenom demokratijom!

Bilo bi dobro da predstojeći predah i kontrolisani angažmana, predsednik iskoristi da rezimira i preispita nesporne učinke i propuste, pokuša da svoju energiju sa zamornih monologa usmeri na dijalog u društvu, na više razumevanja političkih protivnika od kojih je napravio neprijatelje i da pokuša da smanji razdor između raspolućenih strana istog društva koje međusobno razgovaraju preko tarabe a bojim se i sve više preko nišana!? Jer, za ovoliko nerazumevanje elementarnih demokratskih pravila, netrpeljivost, netoleranciju, porast nasilja, i „hejtovanje“ najodgovornija je vlast.

Za početak, da kao gest bona fide, opasku novinara Sovilja prihvati i zaboravi kao jezički greh kakvih ima na stotine u sjajnom Rečniku žargona Dragoslava Andrića! Da N1 i svim medijima van dominantnog vladajućeg korpusa obezbedi normalne i ravnopravne uslove rada!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.