„Uspeo sam da pobedim licemerni pristup u kojem mediji odlučuju šta ste rekli. Ne treba mi ta vrsta posrednika“, rekao je Vučić. Ja odlučujem šta ću, kada i koliko da kažem. I zato baš briga ljude šta će da napišu neki NIN, Vreme… i svi oni, implicitni bednici koji ga mrze, za razliku od njega koji ume samo da voli… Ja odlučujem, demonstrirao je i preksinoć, šta ljudi treba da zapamte, šta je bitno, šta nebitno, šta je istina, šta neistina, šta je realno, šta nije… U takvoj „profanoj harizmi“ (skovao Ričard Senat) koja svoju nadmoć ne crpi samo iz korena kolektivne istorije već iz biografije i ličnih kvaliteta političkog lidera, Vučićeve desetke kod Labusa i Vodinelićke, ne mogu da se mere sa nepokazanim ocenama nekih osrednjaka, Đilasa, Jankovića, Šutanovca… a pogotovo onog Obradovića, koji je jedva diplomirao i svog profesora stavio u politički savet svoje partije. Svi zajedno ne mogu da se mere sa odličnim američkim studentom „fulbrajtovcem“ Sinišom Malim!!! Tako je Vučić, u uobičajenom maniru zamene teza, o odličnom studentu, što do sada niko nije osporio, zabašurio plagijat doktorata gradonačelnika Beograda, o čemu postoji mnogo analiza i dokaza u tim tzv. nebitnim medijima, kao i o plagijatu Nebojše Stefanovića, odbranio je „rudarski“ posao Maje Gojković i opet ponovio da ga opozicija neće pobediti do 2040. „jer svojom neistinom i propagandom laži“ ne uspeva da postigne rezultate! Jedino novo što je rekao jeste da postoji šansa „fifti-fifti“, pola pola, da se sledeće godine uz redovne beogradske održe i vanredni parlamentarni izbori, nagoveštavajući kontradiktornu mogućnost da se posle ovog predsedničkog mandata možda i povuče iz politike. I ovom prilikom je više puta ponovio da je jedini put Srbije Evropska unija, a povodom evidentnog i pojačanog prisustva Rusije u srpskoj politici skrušeno je sam upitao a šta bi mi bez ruskog veta u Savetu bezbednosti… „Odbranio“ je, dakako, i predavački status osuđenog za ratne zločine generala Lazarevića i njegovog poslodavca ministra Vulina, što finansiraju svi građani Srbije.

Nije više enigma, dakle, šta će Vučić da kaže, ali sve očiglednije postaje i ono što prećutkuje. Na primer nultu toleranciju prema korupciji. Primetili ste da je ta tema skinuta sa njegove agende „pričam ti priču“. Zato je uz Vulinovu tetku iz Kanade, javnost gotovo zaboravila bliske prijatelje iz inostranstva koji plaćaju veliku školarinu za decu Siniše Malog, pominje se 60.000 evra, a da ne govorim o njegovim of-šor firmama i pozamašnom dosijeu koji je Agencija za borbu protiv korupcije, sasvim suprotno zakonu, proglasila državnom tajnom i najzad prosledila tužilaštvu s velikim izgledom da ga prekrije prašina. U Vučiću mrskim medijima izneti su podaci o unifikovanim i višegodišnjim donacijama, poslednja da je 2.500 simpatizera naprednjaka darivalo SNS sa po 40.000 dinara. Pošto je ta suma skoro upola veća od one koju su uplaćivali 2012, osnovano sumnjam da je inflacija znatno veća od one koja se prikazuje. Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je preventivnu, vanrednu kontrolu, pedesetak državnih službenika koja počinje sa bivšim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a odnosi se na izgradnju crkve i konaka u Bajčetini i na rad Fondacije, njegove supruge, Dragice Nikolić. Slutim da je to razlog zašto ljutit Nikolić, znajući kako funkcionišu sistem i matrica, nije prisustvovao rođendanu i slavi SNS. Novinar CINS-a Vladimir Kostić u jučerašnjem tekstu analizira i dokumentuje kako se „oporavlja“ PINK kreditima Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza. To je mnogo više od kredita za izgradnju 10 bolnica, ili 120 ambulanti ili 40 škola… Imajući u vidu da je ista agencija takve kredite otpisivala, što u krajnjem znači opet plaćaju svi građani, jasno vam je zašto nijedno pitanje sa tim u vezi na pomenutoj televiziji nije pomenuto. Ali zato je postalo jasno zašto Vučić raspolaže beskrajnim vremenom te privatne televizije…

Ključna ideja sa ocenama i indeksima je da se građanima da nova zvečka, glodalica, igračka za bebe ne bi li tako zablentavljeni ponovo glasali za Vučića i sve prepoštene, skromne, radne i vredne naprednjake. Funkciju zvečke ali i nagoveštenog domino efekta ima i vest da je državica Surinam povukla priznanje Kosova! Pošto su Srbi iz regiona stavljeni pod Vučićevu kontrolu, sada je red, kako najavljuje Dačić, da se stave pod kontrolu i oni u Austriji i tako olakšaju unutrašnji dijalog, koji sve više postaje agonija a izbori sve bliži i bliži.