Vulin i Lončar 1Foto: Radenko Topalović

Puko odsustvo Aleksandra Vulina iz javnog života Srbije na kratko, od izbora nove vlade do gostovanja na TV Pink, u trajanju od mesec dana, snizilo je napetost u odnosima Srbije i Hrvatske.

Zahvaljujući tom detantu moguće je i da supruga predsednika Srbije Tamara Vučić pozove na modnu reviju posvećenoj Jovanki Broz, suprugu predsednika Hrvatske Sanju Musić Milanović.

Zahvaljujući Vulinovom odustvu, i zvaničnom početku prisustva nove ambasadorke Srbije u Zagrebu predajom akreditiva Jelene Milić, dok „gori“ Kosovo zbog tablica sa srpskim oznakom, medijski front prema Hrvatskoj je bio miran.

Ali baš nakratko, zato što je Vulinovo sklanjanje iz javnosti izgleda završeno.

On se iznebuha pojavio da na krajnje nelevičarski, nepravoslavni i ako hoćete, neuljudan način, brani veliku policijsku akciju Bratislava Gašića protiv nelegalnih migrantskih kampova.

Tvrdeći da većina građana Srbije uživo nije videla migranta, i govoreći u prvom licu mi kao da je i dalje on ministar policije, a ne Bratislav Gašić, Vulin je ponovo pokazao koliko je opasniji po Vučićevo održavanje na vlasti, nego sva opozicija.

Vulin je on Vučiću blizak i samim tim zna mnogo o njemu, što možda i ne bi bio toliko problem, da stalno ne pokazuje koliko ne postoji nikakva granica razuma koju neće orno i voljno preskočiti, ako mu je to u interesu.

Deluje stoga da je Vulin čovek nesklonjiv, svejedno što tvrdi da građani Srbije nisu videli migrante uživo, budući da su od 2015, kada je počela migrantska kriza valjda, migranti za potrebe Vulinovih nastupa, naučili kako da postanu nevidljivi.

Vulin je dakle, sigurno nekakav kontinuitet, i u ovoj Vučić-Brnabić vladi i vlasti, a ne Zlatibor Lončar, iako bi trebalo da je obrnuto.

Trebalo, baš na osnovu onoga što su i Vučić i Brnabić proglasili kao kontinuitet, a to je da je u prethodnoj vladi 2020-22 glavni zadatak vlasti bila borba protiv korone, dok u ovoj 2022-24 to treba da bude borba protiv energetske krize.

Kako je polumandat vlade koja se borila protiv korone samoocenjen kao izuzetno i nadasve uspešan, pitanje je onda gde im je onaj koji je deo tereta te bitke morao da nosi, a to je tadašnji ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Umesto da ga ovenačaju nekom lovorikom slave, ako su već toliko bili uspešni kako sami tvrde, jer smo manje postradali od korone nego mnogo bogatije zemlje Evrope, zašto su onda obavili političkim zaboravom onoga ko im je vodio zdravstvo?

I ne smo zaboravom, nego verovatno i prikrivenom porukom da ga imaju u šaci, ako bude nekakvih problema, budući da se tvrdi da je Lončar sam tražio da se povuče. Tako se može protumačiti to što je nova ministarka zdravlja Danica Grujičić, umesto klasične primopredaje dužnosti, imala šok bombu za javnost u vidu otkrića da je došlo do neškodljive greške u vakcinisanju beba BSŽ vakcinom.

Svi oni, odnosno njihove supruge, verovatno će se pojaviti na toj modnoj reviji Jovanke Broz, i baš kao u vreme diktatora Tita, po stepenu bliskosti i sitnim znacima, proricaće im se politička budućnost, odnosno kontinuitet.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.