Dan pre 1Foto: Radenko Topalović

Ovakve istorijske trenutke vredi zabeležiti – svi napeto iščekuju šta će se danas u Briselu dogoditi. Iščekivanje je klimaks doživelo juče, kada sam pisao kolumnu (13:54).

Sve je bilo utoliko uzbudljivije, jer već neko vreme deluje kao da se luda vožnja našeg vrhovnog miša približava zidu u koji ćemo, nakon skoro jedanaest godina ševrdanja, vožnje žutim trakama međunarodnog prava, brejk-čekinga velikih sila i roud rejdža nad okolnim državama, zajedno sa njim, udariti.

Kao svaki pravi Srbin, u nedostatku informacija sa zemlje, obratio sam pažnju na informacije sa nebesa, pa sam tako uočio da je juče pao sneg, pred kraj tople zime, kad mu vreme nije, a bukvalno nedelju dana ranije su udarale prolećne munje i gromovi, pred kraj (kakve god) zime, kad im vreme nije.

Ne pada sneg da pokrije breg, već da svaka zverka ostavi svoj trag, veli naš mudri, uskoro iskorenjeni narod. „Naše“ zverke, vrhovnog miša, danima nema da se pojavi. Poslednji put je viđen na otvaranju velike nemačke fabrike automobilskih guma i nakon toga nestaje. Zahvaljujući njegovom bekstvu iz javnosti, u javnost su, verovatno upadljivije nego što to mišu prija, prodrle vesti o smenjivanju tužiteljki, koje su radile na slučaju „EPS – šampioni u korupciji“.

Imajući u vidu masovni nacionalni pravednički bes, koji je u potpunosti izostao, možemo zaključiti da su vrhovni miš i miševi iz vrha tužilaštva toliko bahati da se iživljavaju nad srpskim pravosuđem čak i dok vrhovnom mišu visi Damoklov mač iznad glave.

Ne pomaže, doduše, to što je, usred njegovog tihovanja, stiglo saopštenje Mete da je ugasila hiljade botovskih naloga SNS na Fejsbuku i Instagramu, a još manje afera o međusobnoj pomoći Janše i miša, u špijuniranju Šolaka, Đilasa i Goloba. Miš, ipak, bez obzira na sav „sir“ koji mu je bačen, ni da promoli nos iz rupe u koju se sakrio.

NJegovu jučerašnju bednu Instagram-objavu o „neviđenim uspesima“ tokom arapskog skupa veletrgovaca oružjem nećemo računati kao pojavljivanje. Nastupe rezervnog miša iz Vlade Srbije, tek. Aplikacije za čet gore. Potpisaće. Neće potpisati. Hoće! Neće! Fejkovaće bolest! Napraviće neko epsko sranje da bi skrenuo pažnju sa Brisela.

Ćute i Rusi. Zapad ne ćuti. Izvestiteljka za KiM u EP, Viola fon Kramon, izjavljuje da će se strana koja odbije sporazum naći u izolaciji, neimenovane diplomate izjavljuju da potpisivanje sporazuma automatski znači uspostavljanje ZSO, neimenovane diplomate izjavljuju da potpisivanje sporazuma automatski znači priznavanje Kosova…

… a onda, u subotu, usred vikenda, kad mu vreme nije, u mišiju rupu stiže pismo Šolca, Makrona i Meloni. Šta u pismu piše, to samo miš zna. Šta god da se danas desi(lo) u Briselu, biće manje uzbudljivo od iščekivanja da se desi. Sledi antiklimaks.

Zapratite na društvenim mrežama Mr and Mr Jingles, miševe koji jedu slatkiše.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.