Naše ruske komšije 1Foto: Radenko Topalović

Kada je objavljeno da je Aleksej Navaljni mrtav, u Beogradu je istog poslepodneva održan skup saučešća pokojnom vođi ruske opozicije, ispred Ruske ambasade.

Ono što je, međutim, izostalo s ovog mitinga, jesu uobičajene face, koje viđamo na protestima u organizaciji srpske opozicije, jer okupile su se Ruskinje i Rusi.

Na ruskom su govorili, skandirali i ostavljali poruke kredom na asfaltu.

Sleđen smrću Navaljnog, tog poslepodneva mi je ipak malo otoplilo u duši, kada sam video i čuo sve te ljude, na tom mestu, ujedinjene u otporu režimu iz Kremlja.

Tolike Ruskinje i Ruse imamo prilike vidimo i čujemo po Beogradu, od početka agresije na Ukrajinu, a retko ih viđamo u tolikom broju, da bismo iz prve ruke razumeli ko su oni zapravo.

Sigurno ste do sad čuli horor priče Rusa, koji su se neprijatno iznenadili kada su zaključili da je Srbija, u koju su pobegli zbog Putina, zaljubljena u Putina.

„Naši“ Rusi shvatili su da je pametnije držati se po strani, držati se svojih, ne govoriti previše sa Srbima, jer je rizik od upoznavanja fana Putinove klanice u Ukrajini priličan.

Srpsko-rusko bratstvo postoji, to sam, posle dužeg vremena, osetio i ja, gledajući na Instagramu te ljude, žalostan što me niko nije obavestio o ovom skupu, da svratim, da vide da nas ima i normalnih ovde.

Normalnih, u smislu da nismo za Putina.

Nisam bio obavešten o skupu, a oni jesu, zato što je skup organizovalo Rusko demokratsko društvo, osnovano u decembru 2022, sa ciljem da na mirovnim i demokratskim osnovama okupi desetine hiljada Ruskinja i Rusa, izbeglih u Srbiju.

Toliko sam se raznežio zaključivši da je Srbija dobila najbolje od Rusije zahvaljujući Putinovom krvavom ratu, da mi se skoro sav ruski koji sam učio u osnovnoj vratio.

Pa to zaista jesu naša braća i sestre.

Kao što su i kriminalci braća, kao što su i banditski režimi braća, tako smo i mi, koji želimo demokratiju i mir, braća i sestre, mi Srpkinje i Srbi, Ruskinje i Rusi, koji živimo jedni kraj drugih, u Beogradu, u Srbiji.

Kada sam okačio na Fejsbuk čitulju za Navaljnog koju je objavilo Rusko demokratsko društvo, sa ličnom porukom da treba da podržati naše nove komšije, Ruskinje i Ruse, koji su na pravoj strani istorije, javili su se, jasno, srpski trolovi, koji će ispod slike pokojnika objašnjavati da je Navaljni bio fašista.

Potrebna je zavidna količina hrabrosti da bi građanin Ruske Federacije bio otvoreno protiv Putinovog režima.

Pa čak i kada je u Srbiji, jer, kao što znamo, srpska ministarstva sile umeju da otkažu gostoprimstvo, kada ocene da se neko od naših novih komšija previše ističe u oponiranju ruskom režimu.

Zapratio sam RDD na Fejsbuku i od sad ću pažljivo pratiti okupljanja u njihovoj organizaciji.

Zapratite ih i vi.

Vreme je da, posle dve godine, našim novim komšijama, konačno pružimo bratsku i demokratsku ruku dobrodošlice.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari