Slom Skupštine Slobodne Srbije 1Foto: Miroslav Dragojević

Nenad Kulačin i ja zamrznuli smo članstvo u SSS, kada je prerasla u politički pokret, jer ne može se istovremeno biti i novinar i političar.

Ostali smo, ipak, u bliskom kontaktu sa pojedinim članovima. Zamalo da napišem „uglednim članovima“, ali svi članovi SSS su ugledni članovi.

Kao što znamo, svaki ugledni član u ovakvim skupinama ima svoje mišljenje, koje se makar malo razlikuje od mišljenja drugog uglednog člana o istoj temi.

To može delovati kao ideal demokratije, ali samo dok ne dođe trenutak da se neformalno pretvori u formalno.

Setite se pretvaranja „Apela 100“ u Pokret slobodnih građana i blamiranja koje je usledilo, kada su jedan po jedan slobodni (ugledni) građanin bežali odatle, sve dok se Saša Janković nije penzionisao.

SSS se zaljuljala kada se jedan deo uglednih članova aktivirao više u odnosu na drugi deo uglednih članova.

Organizovali su imejl anketu o političkoj budućnosti SSS. Sistem glasanja bio je: popuniš anketu, oni saberu glasove, a ako ne popuniš, znači da se slažeš sa rezultatima.

Po pretvaranju u politički pokret, SSS ulazi u „Đilasovu“ koaliciju, gde im je obećano „pet sigurnih poslaničkih mesta i zaseban poslanički klub“ posle aprilskih izbora.

SSS je iz članstva isključila svog uglednog člana Srđana Škora, jer se kandidovao za predsednika, a da se prethodno ni sa kim iz SSS nije konsultovao.

Vodeći se istim principom, SSS je isključila samu sebe iz onoga što se sada zove US, kada je Đilas kandidovao Ponoša, a da se prethodno ni sa kim nije konsultovao.

Razgovarajući sa pojedinim uglednim članicama i članovima SSS bio sam svedok velike duševne patnje.

Neki su rešili da prestanu sa bavljenjem politikom, da bi se sledećeg dana smirili i odlučili da ipak nastave dalje, jer su demokratija i rušenje naprednjačkog režima ipak važniji od emocija. Pa bi onda sledećeg dana ponovo od svega odustali.

Sve je puklo kad je neko medijima doturio mejl SSS, namenjen debati članstva o napuštanju onoga što sada zovemo US. SSS je medijski izblamirana sa svih strana – od režimskog čudovišta „Objektiv“, do „Peščanika“.

Deo članstva zapeo je da izađe na izbore po svaku cenu, samostalno ili u koaliciji sa „Moramo“, a drugi deo je u fazonu dižemo ruke, dovoljno smo se blamirali.

Oni iskusniji smatraju da treba predahnuti, udahnuti vazduh i posle izbora stvarati novu SSS kao političku organizaciju, sa jasno definisanim ciljevima i organima.

SSS je izgubila dosta od svog potencijala za političke pregovore. Kome smeta jaka SSS? Pa, svima. A koliko je SSS trenutno slaba najbolje se osetilo u prekjučerašnjoj „podršci ratrima“, kojom su pokušali da sakriju da im mečka igra na krovu. Iz pozicije u kojoj te svi cipelare dok si na kolenima, jurnuti na izbore nije najsrećnija odluka.

Ako se to, ipak, desi, želim im SSSve najbolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari