Soma za soma 1Foto: Radenko Topalović

Soma je najbednija suma kojom je gospodin Vučić nekoga častio. Dati nekom soma je, ako se ne varam, manje nego što socijalni slučaj dobije pošto glasa za SNS. Čak se i poneki prosjak naljuti ako mu date manje od soma.

Zamislite da vidite na trotoaru soma dinara po kojima se iskenjao pas. Da li biste uzeli tu novčanicu? Ukoliko preturate po kontejnerima, verovatno da. Ukoliko ste narkoman u krizi, svakako. Ukoliko ste bilo ko drugi, pa i baba iz Leskovca, koja Vučića voli više nego sina, najverovatnije ne. To je objektivna vrednost jednog soma.

Dovitljivi Jugosloveni su nasmejanog proletera koji je krasio novčanicu od hiljadu dinara tokom šezdesetih, pretpostavljam, proglasili somom. Tako je efikasno i duhovito ocenjeno širenje samoupravljačkog optimizma sa love, a fora je bila toliko dobra da je som ostao som i kada je novčanicu od hiljadu dinara, recimo, krasio lik ratarke koja kao da se takmiči u obaranju ruku, pa sve do danas, kada je dežurni „som“ Đorđe Vajfert.

Novčanica od soma dinara, otkako je se sećam, imala je istu vrednost. Deluje veliko, ali samo maloj deci. Čak ni deca za soma ne mogu da kupe nešto više od slatkiša, već im trebaju još barem dva ili tri soma. Za soma studenti mogu da kupe pola hleba, jogurt, jeftin parizer i majonez, te da im ostane za pola pakle pljuga, s tim što će morati da se tale s drugim studentom, jer se pljuge ne prodaju na pola pakle.

Ako izuzmemo ponižavanje studenata, možemo teoretisati kako predsednik nije hteo da studenti sami potroše svog soma, već da se istale sa kolegama, kako bi kupili nešto skuplje. Ne, ne drogu, pre svega zato što niko ne bi smeo da uzima drogu, a onda i zato što bi za taljenje u tom kontekstu bilo potrebno od tri do deset studenata, u zavisnosti od artikla, a količina robe takva da će sigurno izazvati svađu među kupcima.

Možda alkohol. Punoletni su, budućnosti nema, neka barem loču, uz primedbu autora da niko ne bi smeo da postane alkos zbog toga što je zemlja u kanalu, već treba da je vadi iz kanala. Jedna flaša žestokog pića koje ne otprema u urgentni košta oko tri soma, a trojici studenata trebaju barem dve da zapevaju „Veseli se srpski rode“. Pivce? Ali ne strano, košta kao ajahuaska, nego domaće. Krajnji sever Srbije i štrokava vodurina koju tamo trpaju u jeftinu pivčugu, od koje ćete dobiti želudačnu kiselinu da napunite ćaletov akumulator.

Pa, dobro, mladi su. Preživeće. Ili partnera / partnerku na sladoled? Teoretski to se može sa soma dinara, ali uz ograničenje na dve kugle, a možete da kupite i pola kile smrznutog karagenana s ukusom jagode, pa lepo u sobicu na Netfliks. Šta, Netfliks je skuplji od soma? Dobro, onda Dizni plus. Šta, i to je poskupelo? Ništa, onda „Rok radio“ (što tiše), a kusur od karagenana sutra u kladionicu, pa sve na pobedu SNS. Ipak je som doplivao od njih.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari