Srbija u najam 1Foto: Radenko Topalović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je juče istorijski govor u Ujedinjenim nacijama. U vreme pisanja ovog teksta predsednik se tek pripremao da održi govor, posle noćne šetnje u kojoj je razgledao izloge zatvorenih njujorških knjižara. Ipak, od mog izvora iz predsedništva stigao je draft njegovog govora, koji prenosim u celosti:

„Kolege! Ne biste verovali šta možete da radite građanima Srbije! Bukvalno možete šta hoćete! Možete da im iz korpe izvučete parizer, da kažete kako je pojeftinio, a on uopšte nije pojeftinio, i oni će ipak otrčati da ga kupe!

Prodali smo tri tone parizera u poslednje dve nedelje na tu foru! Znao sam da ćete se smejati, smejao sam se i ja.

Dalje, možete bez problema da pristanete na bilo šta čime vas stranci uslovljavaju i da predstavite to kao svoju pobedu. Manjina će malo kukati na Tviteru, ali će svi ostali da popuše.

Da, da, ni ja nisam verovao, ali posle sto prvog puta nekako sam se navikao. Uz to, u Srbiji vas Ustavom propisana nadležnost neće sprečavati da radite šta vam dune!

Mislim, Ustav je ionako Koštuničin, što kaže uvaženi kolega Kurti, a ne srpski. Važeći Ustav je samo privremeno rešenje do donošenja mog Ustava, kojim ću da ozakonim svoje protivustavno delovanje, koje ionako ne nailazi na bilo kakav otpor.

Toliko dominiram da mogu na televiziji da govorim kako postavljam i smenjujem direktora BIA, u zavisnosti od toga da li sam ustao na levu ili desnu nogu.

Da ne ispadne da se sad ovde nešto hvalim, hteo sam zapravo da vam iznesem jedan predlog. Ko hoće da iznajmi Srbiju i njome vlada kao tiranin, neka mi se javi posle, u bekstejdž.

Imam tarifu za sedam i četrnaest dana. Znate, malo sam se zasitio, nisam dvanaest godina bio na odmoru, krajnje je vreme da učinim sebi i svom telu uslugu.

Uplatite novac na račun, reći ću vam koji, imam ih trinaest, dođete u Srbiju i budete tiranin. Ona stoka, pardon, građani Srbije neće ništa primetiti. Moji mediji puštaće vašu sliku i govoriti da sam to ja, a vi roštiljajte domoroce kako vam dođe.

Znam da to najviše privlači vas iz takozvanih demokratskih zemalja. Fali vam uzbuđenja i istinskog osećaja nesputane moći? Iznajmite Srbiju za male pare.

Šta god tamo napravili, ne računajte ni na kakav otpor. Ako malo i preterate, ja ću, kada se vratim sa odmora, da vadim parizer iz korpe i sve će da bude okej.

Ova ponuda ne važi samo za predsednike i premijere, ona važi za sve svetske političare, kako na vlasti, tako i u opoziciji.

Dame i gospodo, Srbija u najam! Požurite, da vam ne pobegnu najbolji termini! Nemojte da dopustite sebi da je iznajmite u zimu, kada je vazduh toliko zagađen da će vam posle nedelju dana trebati nova pluća. Vidimo se, kod mene, u bekstejdžu.

Čim završim govor, a upravo ga završavam. Aj’ zdravo. Živela Srbija. Srbija u najam. Povoljno. Kod mene, u bekstejdžu.“

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari