Šuljevi na internetu 1Foto: Miroslav Dragojević

Napisali ste tekst ili nešto izgovorili u javnom prostoru. Kad odjednom, nešto vas elektronski zasvrbe. Nakačili ste šuljeve na tviteru. Ali, kako, kad nemam tviter? U ređim slučajevima šuljevi se mogu raspaliti i na drugim mrežama, ali ono što morate da znate – nije bitno gde ste vi, odnosno gde je šulj, jednom kad dođe do upale, ona se širi s mreže na mrežu, u skladu s organizmom interneta, koji se dakako razlikuje u odnosu na ljudski.

Šulj je šulj – ume da bude gadan. Za razliku od ljudskih, neprijatnosti koje izazivaju šuljevi s interneta uglavnom se završavaju kroz dva do tri dana. Držite ih, ipak, na oku. Ukoliko se nagomilaju, toksini koje luče mogu negativno da utiču na rad državnih organa, na osećanja određenih društvenih grupa, na jedinstvo opozicije, na tok građanskih protesta, pa i na vaš privatan, neelektronski, život.

Pođimo od tvitera, glavnog izvora šuljeva na internetu. Ova društvena mreža je specifična – tamo svako pre ili kasnije postane šulj. Ima, međutim, korisnika tvitera kojima je šuljstvo profesija. Ukoliko opazite glavato, nisko inteligentno stvorenje, koje se predstavlja kao politički analitičar, to je šulj. On od režima dobija apanažu za svakodnevno šuljarenje, stoga ga smesta blokirajte.

Šuljevi se mogu javljati u obliku zadušnih baba, takozvanih ispušenih muštikla s podočnjacima, koje i preko neta bazde na pljugu. NJihov profesionalni život se završio, a toksine, kojih su pune (puni, ove babe mogu biti i muškog roda), luče svakodnevno, intenzitetom koji zavisi od toga kako im se tog jutra očitala šolja kafe.

Tu je i šulj – profesionalni agresivni homoseksualac. On prima novac od vlasti da se predstavlja kao glas svih homoseksualaca u zemji, a budući da je kreštav, uporan i maliciozan, čini znatnu štetu LBGT zajednici. Ostalima, ipak, ne može napraviti velike probleme, osim ako nije deo udružene upale više šuljeva. Upravo zbog svoje limitiranosti, javlja se na više mreža, ali ne treba ga mešati sa šuljevima koji su toliko preterali sa šuljarenjem, da su, izgubivši na toksičnosti i razumu, napustili ovu mrežu.

Ako na fejsbuku naletite na raspalu narkomansku tetku bez karijere i života, koja kako otvori oči, širi mržnju udarajući facom po tastaturi, to je šulj. Ovaj šulj se predstavlja kao ekskluzivnih branilac ljudskih prava, ali reč je o odavno provaljenom režimskom plaćeniku, koji svoj sve manji uticaj bezuspešno maskira ogromnim brojem objava. Odmah blokirati.

Šta raditi ako vas sa svih strana spopadnu šuljevi sa interneta? Jednostavno se ne obazirite, čak i ako se njihovo dejstvo proširi na šuljeve sa kioska. Možda će vam neki tekst biti cenzurisan, emisija obrisana sa jutjuba, ako vam neko preti, nemojte neko vreme izlaziti sa gajbe, šuljevi su to – neugodnost je neminovnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.