Štrahe je zgažen: njegovo razgaćeno nuđenje Kronen cajtunga, najmoćnijeg austrijskog tabloida, fantomskim kupcima iz Rusije, to jest oligarhu preko nećake, u zamenu za veći politički uticaj, ličilo je na Sanadera u pokušaju. Da je Srbin, ne da ne bi bio uništen, već bi napredovao (videti pod: „Kofer“).

SZ je likujući preneo kako je Štrahe tihim glasom i sa suzama u očima objavio svoje povlačenje sa čela Slobodarske partije Austrije (FPO) koju je predvodio od 2005. i sa mesta vicekancelara. Štrahe je pokunjeno priznao da je snimak, nastao 2017, na Ibici, pokazao ponašanje koje je tipično za pijanstvo. Samokritikovao se i da je postupio kao tinejdžer, otprilike kao kad se kod nas onomad Milojko Pantić posipao pepelom zbog lude vožnje u alkoholisanom stanju. Potom je – eto još jednog pantićevskog momenta – ustvrdio da je čitava stvar bila ciljani politički atentat na njega. I bio u pravu, uprkos svemu.

Sve je fantastično izrežirano. Odgovor na pitanje zašto je snimak iz 2017. objavljen tek sada glasi da se čekao najpovoljniji politički trenutak. Predstojećeg vikenda su izbori za Evropski parlament na kojem se očekivao dobar rezultat FPO, a Austriju, po objavljenom snimku i posledičnom političkom zemljotresu, sada čekaju i novi parlamentarni izbori na kojima će jasan favorit biti Kurc i njegova stranka koji su želeli da se reše koalicionog balasta. Na planu EU, mejnstrim stranke su „Aferom Ibica“ zadale udarac svojim izazivačima koje u nekim delovima Evrope zovu krajnjom desnicom, a na nemačkom govornom području populističkom desnicom, u koju ubrajaju i FPO.

„Što je mnogo, mnogo je“, prokomentarisao je čitavu stvar kancelar Kurc u okolnostima takođe spontanih demonstracija protiv „neonacista“ ispred vlade, najavljujući vanredne parlamentarne izbore. Kancelar koji je zbog politike prekinuo školovanje – završio je samo gimnaziju – ide novom uzletu.

A inače je bio već toliko daleko odmakao – kako to opisuje američki sajt Politico – da je u februaru imao čast da privatno večera sa Trampovom ćerkom Ivankom i Trampovim zetom, a Ivankinim mužem DŽaredom.

Visok ugled u glavnim tokovima evropske politike Kurc je postigao pre svega takozvanim zatvaranjem balkanske migrantske rute, koje nije propustio da pomene ni ovaj put, u susret izborima za EP.

Krahom političke karijere Hajnca-Kristijana Štrahea sa scene odlazi i „osvedočeni prijatelj srpskog naroda“ koji je, kako je zabeleženo na snimku, govorio svašta, pa i to da bi poslovni ljudi trebalo da izbegavaju Srbiju. Par dana pre svog sloma Štrahe se u Beču sastao sa Miloradom Dodikom i iskazao mu razumevanje za vojnu neutralnost Bosne i Hercegovine. Poznat je i kao „poštovalac“ Svetlane Ražnatović. Za Danas je svojevremeno izjavio da je ona „jaka žena“, ali nije imao vremena da ide na koncerte. Sada će možda imati.

Za kraj, ostaje trik pitanje: da li „Afera Ibica“, koju Špigel i SZ nazivaju zamkom, predstavlja trijumf politike ili istraživačkog novinarstva?