– Neprestano osećam da se vrši politički pritisak na mene i kancelariju javnog tužioca. Zato sam doneo odluku da danas podnesem ostavku – rekao je Guzir na zajedničkom brifingu sa Šokinom. Administracija ukrajinskog predsednika Petra Porošenka pozvala je krajem juna Viktora Janukoviča da se vrati u Kijev i dokaže svoju nevinost pred sudom, a poziv je usledio nakon što je bivši ukrajinski lider izjavio da nikada nije naredio snagama bezbednosti da otvore vatru na demonstrante na trgu Majdan u Kijevu.

Janukovič, koji je utočište potražio u Rusiji, rekao je da prihvata deo odgovornosti zbog ubistava demonstranata na trgu Majdan, na protestima koji su doveli do njegovog svrgavanja s vlasti u februaru 2014, ali da nikada nije naredio snagama bezbednosti da otvore vatru. Više od 100 demonstranata izgubilo je život u sukobima sa policijom na centralnom trgu u Kijevu, koji su trajali više meseci.

Komandant patrole Specijalne posmatračke misije OEBS zadobio je juče blaže povrede od gelera tokom granatiranja sela Širokino na istoku Ukrajine. Misija OEBS-a pozvala je sve strane u vojnom konfliktu da garantuju bezbednost za posmatrača. Na grupu posmatrača otvorena je vatra sa udaljenosti od 50 metara, a vođa tima pretrpeo je blažu povredu mozga i zadobio modrice na desnoj nozi dok je bio na radnom zadatku, saopštio je OEBS.

– Našli smo se na udaru vatre bezbroj puta, uprkos činjenici da sve strane znaju za naše prisustvo – izjavio je u televizijskom obraćanju zamenik šefa Specijalne posmatračke misije OEBS Aleksander Hag. On je istakao da Misija OEBS, ukoliko joj se ne obezbedi siguran i neograničen pristup, ne može da ispuni svoj mandat.

 

Rusi najavili veto u SB UN

Moskva – Rusija će uložiti veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o formiranju međunarodnog suda za utvrđivanje odgovornosti za pad malezijskog aviona koji je prošle godine oboren iznad istoka Ukrajine, izjavio je ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin. „Glasaćemo protiv. Ne sumnjam u to. Ako rezolucija dobije devet ili više glasova za, mi ćemo uložiti veto, a ako dobije manje od devet glasova, ruski glas će biti samo jedan od negativnih glasova pored drugih članica Saveta bezbednosti. Nažalost, mislim da je verovatno da će rezolucija dobiti devet glasova 'za'“, naglasio je Čurkin.