Asanž: EU da pokaže da je dostojna Nobela (Nobel za mir 2012. pripao EU), te da Edvardu Snoudenu pruži dobrodošlicu. Snouden je zatražio azil u 20 zemalja EU.

Putinov uslov: Dok bude u Rusiji, Snouden da ne koristi gostoprimstvo time što će kvariti ionako zategnute odnose između Moskve i Vašingtona. Njet! Njet!

Vučić (vidno zbunjen): Između hrasta od 600 leta i auto-puta biram Dodika i Kustu, pa nek ide život, upleo sam se, vidim, s tim Konstantinovićem, Farma se završila, i sad svi gledaju u mene, nezgodno, o tom Snoudenu nemam još jasan stav (treba da prođe period inkubacije, bar, koliko ima od devedesetih do SNS, pa da se izjasnim), a ide obeležavanje Prvog svetskog rata, obe Srbije sad nekako smatraju da Gavrilo Princip nije bio terorista, ja ionako ne znam šta ću na sledeći Vidovdan, sigurno neću na Gazimestan, agencije za marketing procenjuju da mi je isplativije, ako mi zatreba procentualno srbovanje, to obavim na sigurnom u Andrićgradu, ako ne zatreba, obnevideću od čitanja „Filozofije palanke“. Nedavno je neko napisao: Pred Vučićem dva putića. Da, ali, potcenjujete me: Kojim god da krenem, oba vode u totalnu vlast, osim, ako se ne naredi drugačije.

Konstantinović: (pojašnjava): Mogući stav palančanina je stav odobravanja ili stav pobune. Stav svesnog konzervatizma, koji se zasniva na kritici „sveta“, na osećanju sopstvene prvorodnosti (svet je bio kao što sam ja sada, ja sam dakle prošlost sveta, njegova živa istorija).

Vučić (pokraj Dodika): „Nećemo dozvoliti reviziju istorije. Naše junake i oslobodioce ćemo slaviti“ (ne misli tu više na Karadžića i Mladića, shvatio je da mora proći period inkubacije od jedno šest vekova do sigurne kuće za Dabića). Vidovdan se brani u Beogradu.

Konstantinović: Ili, takođe, stav palančanina je stav očajanja koje sanja uključenje u svet, negacijom palanke.

Vučić: Vi hoćete hrast? To je taj palanački duh o kojem je pisao Konstantinović. Da ne pominjem palanačko nerazumevanje posete gospodina Đulijanija, gradonačelnika Njujorka tokom moje kampanje. Strašno.

Konstantinović: Vidite, duh palanački u oba vida se javlja i u oba vida – trijumfuje…

Lu Brefor (šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu): Ako mogu da se umešam ukazujući vam na „špageti grafikon“ koji pokazuje kako se u Srbiji dobija građevinska dozvola. Ovde je korupcija zahvatila birokratiju u celini, a ne samo pojedince. Konstantinović: Završiću…

Vučić: (Lu Breforu): „Pa to je sramota, ja mogu ovo dva dana da proučavam i da opet ništa ne shvatim.“

Hor „Špageti vox“: Utisaka puna glava, ah, oh, špagete grafikon on ne može da shvati, ali Vebera, kojeg ni Rejmon baš nije, ali Konstantinovića, koga malo ko jeste, apsolvirao je za čas, za čas, za tili čas! Gavro je naš, naš, naš.

Konstantinović: Dakle: Palanački duh, u svakom slučaju, mora da se shvati kao jedan delatan duh.

Hor „Vox populi“: Ako još niste, pročitajte roman ruskog pisca Vladimira Sorokina „Dan opričnika“, dobio je naslov po tajnoj policiji iz 16. veka, koja je služila pod Ivanom Groznim. Kako legenda kaže, bili su obučeni kao monasi, jahali crne konje i nosili metlu i pseću glavu na sedlima „kako bi očistili i oglodali zemlju od izdajnika, kradljivaca, itd.“ Opričnici iz 21. veka voze se u crnim mercedesima i koriste računare, ali se ponašaju kao feudalci. Radnja romana je u zemlji Velikog brata 2028, gde se sve vrti oko nafte, gasa i nepokolebljive lojalnosti tiraninu. To je satira o današnjim polutiranijama, u kojoj većina političara i birokrata ima delimičnu prošlost vezanu za tajne službe. Zato je u tim zemljama sve moguće.