Vostani Serbie

Nataša B. Odalović

Nikada nije imala profil na Fejsbuku. U Danasu od osnivanja lista. Novinarstvom počela da se bavi 1991. na Radiju B92. Bila novinar Naše Borbe i Radija Slobodna Evropa. Pisala za Nin, Vreme, Reč, Pro Femina. Nije pisala u drugim listovima. Autor je nekoliko radijskih i TV emisija. U Zemunu, gde je rođena, išla u Prvu gimnaziju, na Filozofskom fakultetu u Beogradu studirala filozofiju. NOLIT joj 1994. objavio prvu knjigu poezije "Tabuina". Želi da ima stalan posao, socijalno, zdravstveno i redovnu platu. Živi i piše u Beogradu.

Čiji je naš Bujke?

Protest opozicije ispred RTS ukazuje i na jednu suštinski značajnu stvar, a ta je, da se sloboda medija ne može graditi na želji bilo koje partije da njoj blizak novinar dođe na čelo javnog servisa.

O bubicama i herojima i obrnuto

Izjava veselog šefa srpske diplomatije, Ivice Dačića, ovlaš sročenu, kao otprilike "Ko je voleo Slobodana Miloševića, taj lepo da zasuče rukave i glasa za SPS na beogradskim izborima", iznervirala je mnoge.

Čije je KiM?

"Za srpske uslove, ovo što je Vučić napisao (deo o odnosu Srbije danas prema Kosovu) isto je kao kad bi na primer Erdogan priznao da je 1915. bilo osmanlijskog genocida nad Jermenima", objavio je onomad vodeći nemački list Frankfurter algemajne cajtung, objavljujući pravi hvalospev o sada već čuvenom Vučićevom tekstu o potrebi javnog dijaloga o Kosovu.

Alek čita Dikensa

"Šta, već je tri, imam samo dva sata za spavanjac, a onda ustajanje, da bih u osam stigao u kabinet", pomislio je Aleksandar Vučić odlažući knjigu koju je do tada čitao.

Vavilonski razgovori

Imperativ opstanka uređenog društva, antipoda "balkanskoj krčmi čija su svetla pogašena" nalaže usaglašavanje oko minimuma neophodnog za pristojnu razmenu mišljenja: argumentima osporavati argumente drugoga, a ne napadati ličnost sagovornika; poštovati činjenice; i ne kršiti elementarnu etičnost.

Pogled sa Avale plave

"A sad da siđemo s planine Olimp", mogao bi biti radni naziv i motivaciona poruka ovog teksta, budući da je jedna od najzapaljivijih tema bila direktan prenos predstave Jana Fabra "Planina Olimp", te bi smirivanje svih bilo i korisno i dobro po nas.

Mit o novom Koštunici

Sednica Saveta bezbednosti UN zasedala o Kosovu. Novi generalni sekretar UN Antonio Gutereš predstavljao tromesečni izveštaj o stanju na KiM. Došlo do oštre polemike predstavnice Prištine Vljore Čitaku i Dačića.

IKEA, deklaracija, Vučić

Najpre je Vučić, poslovičnom opreznošću, umanjujući višak strasnog, dakle, opasnog istorijskog smisla u Dodikovom tumačenju najavljene "deklaracije", odmah posle (Veternik 2017) obeležavanja stradanja srpskih civila tokom "Oluje" isprva tvrdio da je to zapravo samo mali benigni dokument, gde zapravo ništa, vala, i ne piše. Što je, ruku na srce, tačno.

Kibiceri iz „Firme Krstić“

„Srbija nema decu za nove ratove“, izlanuo se pisac i akademik Dušan Kovačević. „Ti ćeš da nam kažeš da nemamo decu za rat, daj taj rat pa da vidiš“, replicirala je zajednički reprezentacija sklepana nasumice od, delom antiratne i delom, proratne Srbije.
PrvaPoslednja