Osim ukoliko TV Dnevnik RTS nije dobro razumeo, pa je kao najvažniju stvar od svega što je Matvijenkova izrekla tonski pustio samo njenu besedu o Vučićevom napretku u ruskom jeziku.

Ipak, i nažalost, nije RTS birajući taj prešaljivi tonski zapis uopšte promašila suštinu ove posete. Čak bi se sada sa izvesnošću moglo zaključiti da je Putinovo nabacivanje loptice na Vučićev kosovski reket bitan deo za opstanak „velike rokenrol“ prevare o Kosovu.

Vučić kaže u Moskvi: Zamislite, braćo Rusi, onaj Haradinaj hoće da dopusti Amerikancima da učestvuju u razgovorima o Kosovu. Mi već imamo posrednika, to je EU, i sad ako oni hoće nekog da uključe ko je priznao nezavisnost Kosova (Ameriku), onda ćemo mi da uključimo Rusiju, koja nije priznala nezavisnost.

Gledam i zamišljam kako će veliki Putin, koji se sam deklarisao kao iskreni pravoslavni hrišćanin, i učinio da mu poverujemo, koji je kao čovek kome je dato toliko mnogo darova mogao biti ne samo lider Rusije nego i brana svetskom zlu, konačno stati u odbranu, ne istine, nego najelementarnije pristojnosti da se u njegovoj kući ne sme baš toliko mrsiti u danima Božićnog posta i reći ono što je odavno moralo da bude Putinova beseda:

Čekajte, mladi čoveče, veoma ste mi simpatični, vaš ruski je zaista sve bolji, ali dajte da vidimo šta je to sa vašom logikom?!

Smeta vam Amerika jer je priznala Kosovo, a EU vam je prihvatljiva, kažete, kao posrednik? Pa, šta je po vašem uvidu EU? Od kojih zemalja je sastavljena ta Unija? Koliko njenih članica nije priznalo Kosovo? Dalje, da li vi zaista verujete (u tom slučaju me zaista brine vaša naivnost na nivou odojčeta) da Amerika do sada nije bila glavni „pregovarač“ u priči o nezavisnosti Kosova?

Da li verujete da može biti lošija varijanta da trampovska Amerika konačno ozvaniči svoje dosadašnje buš-klinton-obamovsko arbitriranje u ovoj priči? Da li očekujete da pravoslavna Rusija kaže nešto u stilu: Divimo se vašoj politici, samo nastavite da otvarate poglavlja, a Rusija će da uskoči kad god vam zatreba alibi da ste na pravom putu? Zar mislite da će Rusija da vam toleriše to da najpre Haradinaja optužite za zločine, kakve ne pamti svet, počinjene nad Srbima – hej, mladiću, optužili ste ga za trgovinu ljudskim organima, optužili ste ga da je trgovao srcem, bubrezima, jetrom, plućima srpske dece – a onda kada taj čovek postane predsednik Kosova, vama smeta tek to što hoće Ameriku kao zvaničnog partnera, i još bi Rusija, po vama, trebalo da se pravi da u tome ne vidi ne samo politički i logički nonsens, već gaženje zakona čovečnosti i gaženja zakona Božijeg? Sećate li se još Boga, mladiću?

Bog, to je Onaj koji vas, da, Vas Vučiću, ljubi i sada toliko da očekuje da se ovde u Moskvi javno pokajete, koji vas moli i preklinje vas radi, da ne smete kršiti, niti podilaziti onima koji krše njegove zakone: Ne ubi, ne svedoči lažno, ne poželi što je tuđe…? Sećate se? Ili očekujete od Rusije počasni doktorat za bedastoće koje ovde iznosite neprekidno okrivljujući, i što je još gore, samo na rečima okrivljujući, sve druge: Ameriku, tog Haradinaja, i sve ostale kojima će Gospod suditi, a nije na vama da to činite. Praznoslovite neprekidno, što je takođe greh.

Pa, zar nije jasno vama koliko i meni: Da ste hteli, da ste smeli, da ste verovali, imali biste Rusiju, a ne EU kao partnera, EU sastavljenu od država (hej, mladiću, da li me pratite?) koje su odavno, među prvima, priznale Kosovo. Tada biste imali rusko: NJET anticivilizacijskom otimanju Kosova! Zar da Rusija prepusti nasleđe Nemanjića onima koji to nasleđe ne poštuju, koji ga skvrnave, koji čupaju krstove sa srednjovekovnih crkava i uriniraju u manastirskim portama?

Vidite, mili moj mladi prijatelju, nije problem u tome što su oni koji vam otimaju Kosovo jači, možda su jači i od Rusije, a kamoli od male Srbije, vaš problem je greh pristanka da učestvujete u toj sramnoj političkoj igri. Manje grešni biste bili da ste priznali: Otimaju nam Kosovo, ne možemo da ga branimo, pomozite… Ovako, uhvatili ste se u kolo čudnih svatova, a ko s đavolom tikve sadi…

Nego, mladi čoveče, pametni i obrazovani, od čestitih roditelja, i još časnijih predaka, oče troje dečice za koju ste odgovorni, hajdemo zajedno do patrijarha Kirila, sve što treba da učinite on će vam objasniti. Pitao me je da li ste postili, bar sredu i petak, da bi se pričestili, nakon što se ispovedite i pokajete… Hajde, ne bojte se, istina će vas osloboditi. Ovako ćete s uma sići, jeste li čitali Dostojevskog, tamo sve piše?

Putin nije rekao ništa od toga. Zašto? Ne znamo pouzdano. Možda će se, ipak, usuditi. Šestov je pisao: Bez rizika nema ni vere.