Otada se uvrežila podela političkih stavova, ideologija, i stranaka na leve i desne, gradirane po stepenu levičarstva i desničarstva. I središnje pozicije se gradiraju: levi centar, desni centar.

Upotreba „levog“ i „desnog“ bez definicija ili objašnjenja svodi te termine na maglovite etikete. Evo primera. Opozicione stranke i pokreti svrstavaju se u Blok 381, oko Pokreta slobodnih građana; i u Savez za Srbiju, oko Đilasa, Narodne stranke, i Demokratske stranke. Učešće Dveri u ovom drugom taboru izaziva rasprave je li Savez za Srbiju „desničarski“.

Levica traži jednakije društvo kroz ekonomske i društvene mere za preraspodelu. Desnica zastupa ličnu svojinu i kapitalizam, naglašavajući tržište. Sama ekonomska osa loše predstavlja razuđeno društvo i isprepletane stavove. Na toj osi, nenasilni mirotvorac Gandi i surovi diktator Staljin su levičari, dok su umni pravnik Slobodan Jovanović i bezumni šovinista Dimitrije Ljotić desničari.

Da bi se klasifikacija popravila, na ekonomsku osu kaleme se razni stavovi i interesi. Tako, levičari su oni koji traže napredak kroz reformu, građanske i lične slobode, i zid između države i crkve. Desničari su oni koji zastupaju tradicionalne vrednosti, čvrsto političko vođstvo, i oslonac na većinsku religiju. Ukratko – liberali naspram konzervativaca.

Jednodimenzionalna klasifikacija opstaje i u laičkoj upotrebi i u politikologiji. Ipak, bolja je dvodimenzionalna klasifikacija, poput koordinatnog sistema. Na vodoravnoj osi su ekonomski odnosi ili ekonomske slobode. Na uspravnoj – društveni odnosi ili lične slobode. Pojedinac ili stranka je tačka u nekom od četiri kvadranta, različito udaljena od dveju osa. Sada su Gandi i Staljin daleko razdvojeni.

Članovi Saveza za Srbiju spadaju u razne kvadrante. Pokazaće se da li taj raznorodni tabor privlači širi spektar birača ili je labilan zbog unutrašnjih razlika i pod udarima vlasti. Blok 381, uglavnom u istom kvadrantu, izgleda stabilniji. Blok je uži od Saveza, manja meta naprednjačkim smicalicama.

Vlast preti rastućem građanskom protestu pomoću plaćenih klevetnika i galamdžija u Pionirskom parku petkom u 5. Policija odbija zahteve da razdvoji plaćenike i pripadnike Bloka 381. Da li vlast hoće tuču?