Jedna fotelja 1Foto: Medija centar

U timu generalnog sekretara Antonija Gutereša baviće se pitanjem raseljenih, i nada se da će doprineti rešavanju jednog od „najdramatičnijih izazova našeg vremena“.

Mogerini je 2014-2019. obavljala najvišu diplomatsku funkciju u vremenu kriza koja su narušile jedinstvo i politički kredibilitet EU: Ukrajina, migranti i Bregzit.

Stavom prema Rusiji omogućila je da aneksija Krima i okupacija istočnog dela Ukrajine proteknu bez značajnih posledica. EU sankcije ruskoj administraciji i ekonomiji nisu proizvele dovoljne benefite. Ukrajina je razvaljena a društvo dubinski ruinirano.

U Rusiji su osnažili pritisci vlasti na ostatke ostataka slobodnog društva i svakog racionalnog političkog mišljenja – EU je zbunjena pred potrebom da zastupa, promoviše i štiti sopstvene vrednosti prava, sloboda i novih integracija.

Procedura izbora nove Evropske komisije potvrdila je u kojoj meri je EU uzdrmana delovanjem ruske agenture, kampanjama lažnih vesti i korupcijom zvaničnika. U Srbiji možemo samo s pesimizmom i najdubljim ljudskim razočaranjem da pratimo ove beskrajne seobe beskorisnih zvaničnika s funkcije na funkciju.

Brisel je trenutno nemoćan pred neophodnošću da svaki stav prema budućnosti u XXI i XXII veku zasnujemo na jasnoj osudi svakoga prethodnog totalitarizma XX veka, komunizma, fašizma i nacizma.

Nije Mogerini jedina odgovorna ako su se u trajanju njenoga tako važnog mandata oslobodile sve aveti prošlosti, i verovatno u tome ne igraju nikakvu ulogu ni njeni prvi koraci u Italijanskoj komunističkoj partiji, niti podudarnost njene funkcije sa usponom novog fašizma upravo u Italiji.

Tačno je da je jedan od suštinskih izazova ovoga vremena pitanje raseljenih, sudbine migranata koje su svakodnevica i ovoga našeg slepog creva evropskog sveta koje je ponovo podivljalo preteći celom organizmu, a da to oči jasno ne vide.

Slabosti političkog sistema i društvene kataklizme u Srbiji možda neće uticati domino efektom na šire susedstvo, niti na celinu evropske zajednice. Ali postoji opasnost da ponovo postanemo parija u evropskim odnosima kao najgori primer, a zapravo smo paradigma propadanja evropskog sveta pod korumpiranim političkim elitama i neprijateljskim pritiscima Rusije, Kine i Turske.

Ne Mogerini, nego cela Evropska komisija iz prethodnog saziva doprineli su novom talasu iseljavanja iz Srbije u Evropsku uniju, postali smo ponovo migrantska nacija.

Ponovo bežimo pred siromaštvom, političkim nasiljem i neobuzdanom histerijom predsednika Republike, pred odsustvom perspektive, ne ekonomskog bogatstva i blagostanja, nego pred odsustvom izvesnosti da ćemo u izglednom vremenu ponovo postati odgovorna, harmonizovana zajednica koja poštuje zakone i sve obaveze u odnosu prema živima, mrtvima i onima nerođenim.

Zato je Mogerini cinična, kad se hvali novom funkcijom u svetskoj organizaciji koja ne služi više ničemu. Savet bezbednosti blokiraju Rusija i Kina svojim projektima obnove svetskog komunizma, u Generalnoj skupštini dominiraju diktatorski režimi. Nismo ni mi za sve krivi.