Proces je trajao devet godina. Odugovlačilo se bez obzira na gubitak jednog mladog života, razaranje i pljačku. Ponovo su teško poremećeni odnosi Srbije i SAD koje su važno odredište srpske emigracije i istorijsko uporište razvoja evropskih, i srpskih, institucija i demokratije. Tek u maju ove godine Više tužilaštvo podnelo je optužnicu protiv pet policijskih službenika za teško delo protiv opšte sigurnosti i zloupotrebe službenog položaja. U toku je „preispitivanje“ optužnice. Nalogodavci su nezvanično abolirani.

Moje je intimno uverenje da deo srpskih sudija vandale i nalogodavce smatra patriotama koji su svetili Kosovo, i da oni drugi ne pomišljaju da se žrtvuju kako bi se zadovoljila vladavina prava. Besomučna kosovizacija odvija se od Titove smrti. Silovanje javnosti verbalnom i oružanom agresijom, popovanjem, kukumavčenjem, zaklinjanjem, proklinjanjem i zapevanjem u međuvremenu je iz nacionalne politike smeštena u kontekst ruske politike. Organizator mitinga „KJS“ dr Vojislav Koštunica slavi Slobodana Jovanovića ne kao liberala, nego kao nacionalnog izdajnika. Devet godina na slobodi su odgovorni ne samo za napad na ambasade i rušenje Beograda, nego i za javnu i nacionalnu bezbednost.

Mogu pozvati samo na strpljenje. Grubost američke administracije oteraće nas Rusima, i više nećemo biti slobodni. Da podsetim, ambasada SAD uticala je da se odustane od istrage istog VK i njegovih saradnika, sumnjivih da su nalogodavci ubistva premijera dr Zorana Đinđića 2003. Oni su od atentata štaviše imali neposrednu političku dobit. Demokrate su u javnosti zaštitile Hilari Klinton u istrazi napada na ambasadu u Bengaziju 2012 (kad je ubijen američki ambasador), koju je ispred Predstavničkog doma Kongresa vodio republikanac Trej Gaudi, dok je utvrđeno da je vodila neodgovornu politiku u Libiji i da je korišćenjem privatnog umesto službenog servera ugrozila nacionalnu bezbednost. Da se vratim Srbiji, američka diplomatija nije uspela da spreči Tadića i Koštunicu u kompromitaciji procesa nalogodavcima i izvršiocima atentata na premijera. Američka misija bila je blagonaklona prema vlastima dok smo upozoravali na tajkunizaciju i kriminalizaciju srpske politike i ekonomije. Uzdanica Tadićevih najgorih godina, 2010-2012, kad su dosegli vrhunac korupcija i zloupotrebe institucija, a Beograd ponovo razoren na Prajdu 2010, bila je ambasadorka Meri Vorlik, inače u (formalno dopuštenom) sukobu interesa dok je ambasador u Bugarskoj istovremeno bio njen muž Džejms B. Vorlik. Najzad, istraga o mogućim vezama predsednika Donalda Trampa i njegovog okruženja s ruskom agenturom najzahtevnije je iskušenje američkih institucija od afere Votergejt. Odnosi SAD s Rusijom uticaće na političku i demografsku budućnost Srbije. Američka podrška biće ključna i u političkim procesu koji će voditi nepopularnim odlukama kojima se moraju preurediti naši susedski i regionalni odnosi.